JAV: evakuaciniai skrydžiai iš Kabulo bus atnaujinti antradienį | KaunoDiena.lt

JAV: EVAKUACINIAI SKRYDŽIAI IŠ KABULO BUS ATNAUJINTI ANTRADIENĮ

JAV daliniai, anot Baltųjų rūmų, turi atkurti tvarką ir saugumą Kabulo oro uoste – evakuaciniai skrydžiai bus atnaujinti antradienį. Kariai „didžiąją likusios dienos dalį“ imsis veiksmų, kad situacija oro uoste vėl būtų kontroliuojama, pirmadienį TV stočiai MSNBC sakė prezidento Joe Bideno patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Jonas Fineris. Anot jo, pirmadienį ir antradienį į oro uostą atvyks dar daugiau amerikiečių pajėgų.

Tada bus „užtektinai dalinių oro uosto daugumui užtikrinti, kad vėl galėtų vykti civilių evakuacijos skrydžiai“, - kalbėjo J. Fineris. JAV ginkluotosios pajėgos esą jau netrukus oro uoste bus dislokavusios iki 5 tūkst. kareivių. Jie padės 1 tūkst. amerikiečių karių, kurie liko Afganistane, kad saugotų ambasadą ir oro uostą.

Prieš tai neįvardytas JAV kariuomenės atstovas agentūrai „Reuters“ sakė, kad nutraukti evakuacinius skrydžius buvo būtina, nes pakilimo takais bėgiojo žmonės.

J. Boltonas: Afganistanas grįš atgal į Viduramžius

Afganistanas, šalį perėmus Talibanui, „grįš atgal į XV šimtmetį“, sako buvęs Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas. Radikalūs islamo talibai, anot jo, yra „viduramžių, religinio fanatizmo“ grupuotė. Talibanas neturi jokio intereso bendradarbiauti su tarptautine bendruomene ir jau netrukus pasiūlys prieglobstį islamistinėmis teroro grupuotėms, kalbėjo J. Boiltonas pirmadienį radijo stočiai NPR.

Respublikonas J. Boltonas prezidentaujant George‘ui W. Bushui buvo JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose, o kai prie JAV vairo stojo D. Trumpas, kurį laiką buvo jo patarėju nacionalinio saugumo klausimais. D. Trumpas 2019-aisiais atleido jį dėl nuomonių skirtumų.

J. Boltonas Talibano įvykdytą valdžios perėmimą pavadino „katastrofiška amerikiečių vadovybės nesėkme“. Prezidentas Joe Bidenas laikėsi „klaidingos“ D. Trumpo nustatytos susitarimo su Talibanu ir dalinių išvedimo politikos ir šią strategiją dar sugadino, kalbėjo J. Boltonas apie demokratą. Anot jo, D. Trumpas veikiausiai būtų elgęsis lygiai taip pat kaip J. Bidenas. Tačiau dėl JAV saugumo amerikiečių pajėgos esą turėjo likti Afganistane.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietiškas

Ar jie, amerikonai, iš tikrųjų durni? Kitaip paaiškinti prisivežimo į JAV visokių iš Afganistano negali!

Jonas

Jeigu jie nori gyventi viduramžyje,tegul gyvena.Ne Nato ir kitų šalių reikalas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS