JAV Fort Hudo karinėje bazėje siautėjusiam žudikui skirta mirties bausmė | KaunoDiena.lt

JAV FORT HUDO KARINĖJE BAZĖJE SIAUTĖJUSIAM ŽUDIKUI SKIRTA MIRTIES BAUSMĖ

  • 0

JAV karo tribunolas skyrė mirties bausmę majorui Nidalui Hasanui už 2009 metais surengtas šaudynes Fort Hudo karinėje bazėje, pripažinus, jog tai vienintelis įmanomas atlygis už ataką prieš neginkluotus amerikiečius karius.

N.Hasanas taip pat atrodė siekiantis, kad būtų nuteistas myriop, siekdamas tapti kankiniu.

JAV kariuomenėje itin retas sprendimas skirti mirties bausmę buvo paskelbtas praėjus beveik ketveriems metams po atakos, apstulbinusios netgi armiją, užgrūdintą ilgiau nei dešimtmetį nesiliovusių karų.

N.Hasanas, kuris tuomet buvo JAV armijos psichiatras, įžengė į Fort Hudo pastatą, kuriame buvo tikrinama karių sveikata, sušuko "Allahu akbar" ("Dievas (visų) didesnis") ir pradėjo šaudyti iš pistoleto su lazeriniu taikikliu, nukaudamas 13 žmonių.

N.Hasanas gali tapti pirmuoju per daugiau nei pusę šimtmečio JAV kariu, kuriam bus įvykdyta egzekucija. Tačiau karinių teismų sistema numato ilgai trunkantį apeliacinį procesą, tad gali praeiti ne vieni metai ar net dešimtmečiai, kol nuosprendis bus įvykdytas.

Šis Jungtinėse Valstijose gimęs musulmonas sakė ėmęsis veiksmų, kad apsaugotų islamistus sukilėlius užsienyje nuo Amerikos agresijos, ir niekada neneigė surengęs tą išpuolį.

Jis prisipažino teisėjams, kad pradėjo šaudyti žmonių pilname laukiamajame, kur karių sveikata buvo paskutinį kartą patikrinama, prieš išsiunčiant juos į Iraką arba Afganistaną. Per tą išpuolį taip pat buvo sužeisti daugiau nei 30 žmonių.

Pagal aukų skaičių išpuolis Fort Hude buvo didžiausia visų laikų ataka prieš karinę bazę JAV teritorijoje.

Tie patys kariniai teisėjai, kurie praeitą savaitę pripažino N.Hasano kaltę, dėl nuosprendžio tarėsi apie dvi valandas. Kad būtų skirta mirties bausmė, buvo reikalingas vienbalsis pritarimas. Vienintelė kita galimybė buvo įkalinimas iki gyvos galvos be teisės būti paleistam anksčiau.

Pagrindinis prokuroras patikino teisėjus, kad N.Hasanas "niekada netaps kankiniu", nors jis savo išpuolį mėgino susieti su savo tikėjimu.

"Jis yra nusikaltėlis. Jis yra šaltakraujis žudikas", - pulkininkas Mike Mulliganas (Maikas Maliganas) sakė trečiadienį savo baigiamojoje kalboje, prašydamas skirti kariuomenėje retą mirties nuosprendį.

N.Hasanas trečiadienį nepadarė jokio pranešimo prieš paskelbiant nuosprendį ir nerodė jokių jausmų, kai jis buvo skaitomas. Pareigūnai nurodė, kad jis bus artimiausiu laiku išskraidintas į karinį Fort Levenvorto kalėjimą Kanzase.

Beveik ketverius metus JAV federalinė vyriausybė siekė, kad N.Hasanas būtų nuteistas myriop, įsitikinusi, kad bet kokia kita bausmė, išskyrus mirtiną injekciją, neužtikrintų deramo teisingumo nužudytųjų šeimoms ir likusiems gyviems per tą ataką.

N.Hasanas atrodė patenkintas, kad mirs dėl savo įsitikinimų. Jis atsisakė advokatų paslaugų ir teisme gynėsi pats.

Jam nebuvo leidžiama teisėjų akivaizdoje aiškinti, kad tos šaudynės buvo būtinos, siekiant apsaugoti islamo ir Talibano lyderius nuo JAV karių. Vykstant teismo procesui, N.Hasanas nutekino žurnalistams dokumentų, rodančių, jog jis 2010 metais sakė kariuomenės psichiatrams, kad "vis dar gali tapti kankiniu", jeigu jam bus įvykdyta egzekucija.

Visi nužudytieji, išskyrus vieną, buvo kariai, įskaitant vieną nėščią eilinę, kuri susigūžė ant grindų ir maldavo išsaugoti jos vaikelio gyvybę.

Ta ataka nutrūko tik tuomet, kai N.Hasaną į nugarą pašovė vienas kariškis, atbėgęs į šaudynių vietą. Dabar N.Hasanas yra paralyžiuotas nuo krūtinės žemyn.

Mirties nuosprendžiai JAV kariuomenėje skiriami retai: šiuo metu egzekucijos laukia tik penki kiti kaliniai.

Apeliacinis procesas paprastai trunka ilgai, o kiekvieno kario egzekucijai galutinį leidimą turi duoti prezidentas.

Nei vienam JAV kariui egzekucija nebuvo įvykdyta nuo 1961 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS