JAV generolas pažadėjo toliau teikti pagalbą iš oro Afganistano pajėgoms | KaunoDiena.lt

JAV GENEROLAS PAŽADĖJO TOLIAU TEIKTI PAGALBĄ IŠ ORO AFGANISTANO PAJĖGOMS

Jungtinės Valstijos toliau aviacijos smūgiais palaikys su Talibanu kovojančias Afganistano pajėgas, sekmadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV generolas, kovotojams tęsiant puolimus daugelyje šalies regionų.

Smurtas Afganistane suintensyvėjo nuo gegužės, kai buvo pradėtas JAV vadovaujamų užsienio pajėgų galutinis išvedimas, kuris dabar jau beveik baigtas.

Talibanas užėmė daugybę rajonų, sienų perėjų ir apsupo kelių provincijų sostines.

„Jungtinės Valstijos per kelias pastarąsias dienas rengė daugiau aviacijos smūgių, palaikydamos Afganistano pajėgas. Ruošiamės tęsti šį padidinto lygio palaikymą artimiausiomis savaitėmis, jeigu Talibanas tęs savo atakas“, – žurnalistams Kabule sakė generolas Kennethas McKenzie, JAV Sausumos pajėgų Centrinio štabo viršininkas.

K. McKenzie pripažino, kad Afganistano vyriausybės laukia sunkus laikotarpis.

„Talibanas mėgina sukurti savo kampanijos neišvengiamumo vaizdinį. Jie klysta“, – teigė kariškis.

„Talibano pergalė nėra neišvengiama“, – sakė generolas ir pridūrė, kad JAV kariuomenė toliau teiks Afganistano oro pajėgoms logistikos pagalbą net ir po rugpjūčio 31 dienos, kai visos užsienio pajėgos jau turėtų būti palikusios šalį.

„Toliau teiksime paramą afganistaniečių pajėgoms net ir po rugpjūčio 31-osios. Paprastai ji bus teikiama iš už horizonto“, – aiškino K. McKenzie, turėdamas galvoje, kad operacijose dalyvaus ne Afganistane laikomos pajėgos.

Sunkūs laikai Kabulo vyriausybei

Pasak ekspertų, Talibanui didžiules teritorijas per trumpą užimti padėjo nuolatinio JAV palaikymo iš oro Kabulo vyriausybės pajėgoms stygius.

Tačiau sekmadienį K. McKenzie pažadėjo, kad parama Afganistano oro pajėgoms bus toliau teikiama ir kad JAV aviacija išlaikys galimybę rengti smūgius prieš Afganistane veikiančias dvi kitas džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ (IS) ir „al Qaeda“.

Pasak K. McKenzie, artimiausiomis „dienomis ir savaitėmis“ paaiškės, ar Afganistano vyriausybė įstengs apginti šalį nuo Talibano.

„Nemanau, kad kelias bus lengvas... [bet] nepriimu naratyvo, kad būtinai vyks pilietinis karas“, – kalbėjo jis.

Per pastaruosius mėnesius vien pietiniame Kandaharo mieste apie 22 tūkst. šeimų dėl kautynių buvo priverstos palikti savo namus.

„Jos visos persikėlė iš neramių miesto rajonų į saugesnes teritorijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė provincijos pabėgėlių reikalų departamento vadovas Dostas Mohammadas Daryabas.

Sekmadienį Kandaharo pakraščiuose tęsėsi susirėmimai. K. McKenzie pripažino, kad pastarosiomis dienomis JAV karinės oro pajėgos surengė smūgių šioje provincijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Geringas irgi pagyrūniškai žadėjo aviacijos pagalba išlaikyti Stalingradą savo rankose. Visi žinom kuo tai baigėsi,.

geriau

tegul nejuokina kokia dar /pagalba/ is oro tai paprasciausias nauju ginklu isbandymas ant zmoniu galvu i/r nesvarbu kas jie?=======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS