JAV ir Izraelis aptarė kitokią karo fazę | KaunoDiena.lt

JAV IR IZRAELIS APTARĖ KITOKIĄ KARO FAZĘ

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas antradienį susitiko su Izraelio strateginių reikalų ministru Ronu Dermeriu, kad aptartų galimybę Izraelio kare su „Hamas“ pereiti prie „kitokios fazės“.

Susitikime šalys turėjo galimybę pakalbėti apie veiksmus, kaip galima būtų pagerinti humanitarinę padėtį karo draskomoje Gazoje ir sumažinti žalą civiliams, pranešė savo pavardės neatskleisti paprašęs pareigūnas.

Be to, jo metu buvo kalbama ir apie „perėjimą prie kitokios karo fazės, siekiant daugiau dėmesio skirti didelę vertę turintiems „Hamas“ objektams“, – nurodė pareigūnas, kalbėdamas apie Palestinos teroristų grupuotę.

Diskusija buvo surengta po to, kai JT Saugumo Taryba praėjusią savaitę priėmė švelnesnę rezoliucija, kuria raginama „proporcingai“ tiekti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui.

Gazoje gyvena 2,4 milijono žmonių, kuriems trūksta vandens, maisto, kuro ir medikamentų, o į ruožą patenka vos nedidelis pagalbos kiekis.

Kruviniausias karas Gazoje kilo po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ užpuolė pietinius Izraelio regionus ir, Izraelio duomenimis paremtu naujienų agentūros AFP skaičiavimu, nužudė maždaug 1 tūkst. 140 žmonių, pagrinde civilių.

Be to, teroristai pagrobė dar 250 įkaitų, iš kurių 129 vis dar yra laikomi Gazoje. Pastangos juos susigrąžinti namo taip pat buvo viena iš J. Sullivano ir R. Dermerio pokalbio temų.

Po „Hamas“ išpuolio Izraelis pradėjo plataus masto bombardavimą ir apsiaustį, po kurios buvo pradėta sausumos invazija. Anot „Hamas“ valdomos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos, per šią kampaniją jau žuvo 20 tūkst. 915 žmonės.

Antradienio susitikime Izraelis ir Jungtinės Valstijos taip pat turėjo galimybę aptarti galutinį „Gazos valdymą ir saugumą šioje teritorijoje, politinę palestiniečių ateitį ir tolesnį darbą normalizacijos ir integracijos srityje“, – pasakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS