JAV ir P. Korėjai pradėjus pratybas, Kim Jong Unas stebėjo sparnuotųjų raketų paleidimą | KaunoDiena.lt

JAV IR P. KORĖJAI PRADĖJUS PRATYBAS, KIM JONG UNAS STEBĖJO SPARNUOTŲJŲ RAKETŲ PALEIDIMĄ

  • 0

JAV ir Pietų Korėjai pradėjus dideles kasmetines pratybas, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stebėjo, kaip iš karinio jūrų laivyno laivo bandoma paleisti strategines sparnuotąsias raketas, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

JAV ir Pietų Korėjos pratybas Šiaurės Korėja laiko invazijos repeticija.

Šiaurės Korėja pranešė apie raketų bandymus praėjus trims dienoms po to, kai JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos vadovai aukščiausiojo lygio susitikime Jungtinėse Valstijose susitarė plėsti savo saugumo ir ekonominius ryšius.

Per rytinėje pakrantėje esančios karinio jūrų laivyno flotilės inspekcinį vizitą Kim Jong Unas įlipo į patrulinį laivą ir apžiūrėjo jo ginkluotę ir pasirengimą kovai. Vėliau jis stebėjo, kaip jo jūreiviai atlieka strateginių sparnuotųjų raketų paleidimo pratybas, paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

KCNA nenurodė, kada buvo paleistos raketos, o valstybinės žiniasklaidos nuotraukoje matyti, kad Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą iš kitos vietos, o ne iš patrulinio laivo. KCNA, kalbėdama apie išbandytus ginklus, pavartojo žodį „strateginiai“, o tai reikštų, kad jie buvo sukurti branduolinėms galvutėms nešti.

Kim Jong Unas sakė, kad rems pastangas statyti galingus karo laivus ir modernizuoti Šiaurės karinio jūrų laivyno laivų ir povandeninių ginklų sistemas. Jis paragino šalies jūreivius stiprinti „didžiulę ideologinę ir dvasinę jėgą“, sakydamas, kad tai yra svarbiau nei ginklų kiekybinis ar techninis pranašumas, pranešė KCNA.

Buvo tikimasi, kad Šiaurės Korėja atnaujins ginklų bandymus, reaguodama į pirmadienį prasidėjusius 11 dienų truksiančius JAV ir Pietų Korėjos karinius mokymus.

„Ulchi Freedom Shield“ mokymai – tai kompiuteriu imituojamos vadavietės pratybos. JAV ir Pietų Korėjos kariuomenės sakė, kad taip pat planuoja rengti didelio masto lauko pratybas.

Šiaurės Korėja yra pasmerkusi dideles JAV ir Pietų Korėjos pratybas kaip pasirengimą invazijai ir atsakė į jas raketų bandymais. JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai tvirtina, kad šios pratybos yra gynybinio pobūdžio ir kad nėra jokių ketinimų pulti Šiaurės Korėjos.

Nuo 2022 metų pradžios Šiaurės Korėja atliko daugiau kaip 100 ginklų bandymų, kai kurie iš jų – branduolinį užtaisą galinčių nešti balistinių raketų, skirtų smogti JAV žemyninei daliai ir jos sąjungininkėms Pietų Korėjai bei Japonijai. Reaguodamos į tai JAV ir Pietų Korėja išplėtė savo reguliarias mokomąsias pratybas.

Per aukščiausiojo lygio susitikimą rezidencijoje „Camp David“ JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) ir Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) pareiškė, kad iki metų pabaigos jie ketina pradėti dalytis realiuoju laiku gaunamais įspėjamaisiais duomenimis apie Šiaurės Korėją ir rengti kasmetines trišales pratybas.

Tai buvo pirmasis atskiras trijų šalių viršūnių susitikimas, o vadovai pareiškė, kad yra įsipareigoję tęsti glaudesnį bendradarbiavimą priešraketinės gynybos srityje, kad būtų užkirstas kelias Šiaurės Korėjos branduolinei ir raketų grėsmei.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad trijų šalių siekis stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje verčia ją stiprinti savo karinius pajėgumus.

Pietų Korėjos žvalgybos tarnyba ketvirtadienį pranešė įstatymų leidėjams, kad Šiaurės Korėja ėmėsi veiksmų, reikalingų tolimojo nuotolio raketoms paleisti ir bandymui iškelti į orbitą žvalgybinį palydovą. Pirmasis Šiaurės Korėjos bandymas paleisti žvalgybinį palydovą gegužės pabaigoje baigėsi nesėkme, kai raketa su palydovu netrukus po pakilimo nukrito į vandenyną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS