JAV ir Pietų Korėja planuoja išplėsti karines pratybas dėl Šiaurės Korėjos grėsmės | KaunoDiena.lt

JAV IR PIETŲ KORĖJA PLANUOJA IŠPLĖSTI KARINES PRATYBAS DĖL ŠIAURĖS KORĖJOS GRĖSMĖS

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja šeštadienį paskelbė planuojančios išplėsti bendras karines pratybas, atsakydamos į Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Po Seule viešinčio JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ir neseniai kadenciją pradėjusio Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk-yeolo (Jun Sukjolo) susitikimo jiedu paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad abi šalys, „atsižvelgdamos į besivystančią grėsmę, keliamą“ Šiaurės Korėjos, sutiko inicijuoti diskusijas dėl bendrų karinių pratybų ir mokymų Korėjos pusiasalyje ir aplink jį aprėpties ir masto išplėtimo“.

Kreipdamiesi į Pchenjaną, pranešime šalių vadovai „išreiškė susirūpinimą dėl naujausio COVID-19 protrūkio“ ir pabrėžė esantys „pasirengę dirbti su tarptautine bendruomene, kad suteiktų pagalbą“ Šiaurės Korėjai kovojant su virusu.

Yoon Suk-yeolas teigė, kad pagalbos pasiūlymas Pchenjanui pateiktas pagal „humanitarinius principus, atskirai nuo politinių ir karinių klausimų“.

Pasak jo, tiek Pietų Korėja, tiek JAV yra įsipareigojusios „visiškai (Šiaurės Korėjos) denuklearizacijai“. Yoon Suk-yeolas pridūrė, kad „nėra nieko svarbiau už stiprų Šiaurės Korėjos atgrasymą“.

Tuo metu J. Bidenas teigė, kad neatmestų susitikimo galimybės su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), tačiau tik jei šis „būtų nuoširdus“. JAV lyderis taip pat pabrėžė, kad sunku palaikyti santykius su nenuspėjamu diktatoriumi.

„Mes pasiūlėme vakcinų ne tik Šiaurės Korėjai, bet ir Kinijai, esame pasirengę jas perduoti nedelsiant, – spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas. – Tačiau negavome jokio atsakymo.“

Rinkimų kampanijoje daug dėmesio skyręs proamerikietiškai pozicijai, Yoon Suk-yeolas pabrėžė būtinybę stiprinti Pietų Korėjos gynybą.

Pasak Pietų Korėjos lyderio, jis su JAV prezidentu diskutavo, ar „mums nereikia sugalvoti įvairių rūšių bendrų pratybų, kad galėtume pasiruošti branduolinei atakai“.

Yoon Suk-yeolas taip pat teigė, kad kalbėta apie greitą galimą strateginių pajėgų dislokavimą, jei to prireiktų.

Jo teigimu, tai apima „naikintuvus ir raketas“.

Bet koks pajėgų dislokavimas arba JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų suaktyvinimas gali supykdyti Pchenjaną, kuris šias tai vertina kaip invazijos repeticijas.

Prezidentų asmeninis ryšys

J. Bidenas savo dieną pradėjo aplankydamas Seulo nacionalines kapines, kur palaidoti Pietų Korėją gynę kariai, kurių daugelis grūmėsi drauge su JAV pajėgomis Korėjos kare.

Po to, prieš bendrą spaudos konferenciją ir valstybinę vakarienę, Amerikos lyderis už uždarų durų kalbėjosi su Yoon Suk-yeolu.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad, išskyrus Šiaurės Korėjos grėsmės ir Rusijos karo Ukrainoje temas, J. Bidenas daugiausia dėmesio skyrė „stiprių asmeninių santykių“ užmezgimui su Pietų Korėjos prezidentu, kuris šias pareigas eina trumpiau nei dvi savaites.

Sekmadienį JAV lyderis aplankys kitą svarbią JAV sąjungininkę – Japoniją.

Kaip ir Seulas, Tokijas laikomas vienu svarbiausiu žaidėju, galinčiu padėti Jungtinėms Valstijoms pažaboti Kiniją ir išlaikyti tai, ką Vašingtonas vadina „laisvu ir atviru Indijos ir Ramiojo vandenyno regionu“.

J. Bideno kelionė į Aziją „yra vienybės ir ryžto demonstravimas bei koordinavimosi tarp artimiausių sąjungininkų stiprinimas“, žurnalistams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjo pareigūnas.

Tačiau vizitą temdo, anot JAV pareigūno, Šiaurės Korėjos „žvanginimas ginklais“. Baltųjų rūmų nuomone, Pchenjanas artimiausiu metu gali išbandyti branduolinius užtaisus galinčią nešti raketą arba detonuoti branduolinį užtaisą, siekdamas pasinaudoti plūstelėjusiu dėmesiu.

Japonijoje J. Bidenas susitiks su premjeru Fumio Kishida (Fumiju Kišida) ir imperatoriumi.

Pirmadienį Amerikos lyderis pristatys svarbią JAV regioninės prekybos iniciatyvą – Indijos ir Ramiojo vandenyno ekonominę gerovės sistemą. Po dienos jis dalyvaus Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime.

Pažangiausios investicijos

Penktadienį atvykęs į Pietų Korėją, J. Bidenas kartu su Yoon Suk-yeolu lankėsi didžiulėje „Samsung“ puslaidininkių gamykloje.

Elektroniniai lustai yra gyvybiškai svarbi beveik kiekvienos modernios technologijos dalis, o Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos turi dirbti drauge, kad „mūsų tiekimo grandinės būtų atsparios, patikimos ir saugios“, sakė J. Bidenas.

JAV lyderiui ir jo Demokratų partijai yrančios tiekimo grandinės yra rimtas vidaus politinis iššūkis, ypač prieš lapkritį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus. Amerikiečiai vis labiau nusivylę dėl kylančių kainų ir lėto atsigavimo po koronaviruso pandemijos.

Viešėdamas Pietų Korėjoje. J. Bidenas pasidžiaugė „Samsung“ sprendimu Teksase statyti naują puslaidininkių gamyklą, kuri bus atidaryta 2024 metais.

Tuo metu pietinėje JAV Džordžijos valstijoje gubernatorius penktadienį paskelbė, kad Pietų Korėjos automobilių milžinė „Hyundai“ statys 5,5 mlrd. dolerių (5,2 mlrd. eurų) vertės gamyklą elektrinėms transporto priemonėms ir akumuliatoriams gaminti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

Trumpas apramino SK matomai visa /gresme/ kelia bidsion pentagonas negasdink kitu nereikes paciam bijot===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS