JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos gesina derybas dėl branduolinės programos | KaunoDiena.lt

JAV IR PIETŲ KORĖJOS KARINĖS PRATYBOS GESINA DERYBAS DĖL BRANDUOLINĖS PROGRAMOS

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paskelbė, kad planuojamos bendros JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos prilygtų „šlapios antklodės užmetimui ant derybų kibirkšties“, ir sakė, kad šios derybos dėl Pchenjano branduolinės programos yra „prie užgesimo ribos“

Pernai prasidėjus diplomatinių santykių atšilimui su Šiaurės Korėja, Seulas ir Vašingtonas atšaukė bendras oro pajėgų pratybas „Budrusis asas“ (Vigilant Ace) ir dar keletą planuotų bendrų manevrų, nes Pchenjanas tokias pratybas laiko invazijos į jo teritoriją repeticija ir dažnai labai griežtai į jas reaguoja, ypač deryboms įstrigus.

Ketvirtadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Kwon Jong Gunas (Kvon Čen Gunas) apkaltino JAV bandymais kitą mėnesį atnaujinti bendras su Pietų Korėja aviacijos pratybas.

Pasak Kwon Jong Guno, Šiaurės Korėjos kantrybė senka ir ji „niekada ramiai nestebės šių beatodairiškų karinių veiksmų“.

Pratybose „Budrusis asas“ dalyvaudavo šimtai Pietų Korėjos ir JAV lėktuvų. Pietų Korėjos gynybos ministerija paskelbė, kad artimiausiomis savaitėmis įvyks pakoreguotos pratybos. Atstovė Choi Hyun-soo (Čoi Hjunso) sakė, kad Pietų Korėjos ir JAV kariškiai derina pratybas, bet nenurodė naujų pratybų masto ir nesakė, kaip jos vyks.

Kwon Jong Gunas priklausė Šiaurės Korėjos pareigūnų delegacijai, dalyvavusiai darbinio lygio derybose dėl Pchenjano branduolinės programos su JAV pareigūnais Švedijoje praėjusį mėnesį. Šiaurės Korėja pasitraukė iš derybų pareiškusi, jog Vašingtonas nepateikė „naujų ir kūrybingų“ sprendinių.

Derybų procesas yra įstrigęs nuo vasarį Hanojuje surengto Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo, iširusio abiem šalims nesutariant dėl siūlymų sušvelninti Pchenjanui taikomas sankcijas ir galimų jo atsakomųjų žingsnių.

Nuo to laiko Pchenjanas atliko virtinę raketų bandymų, iš kurių naujausias – „itin didelės kelių raketų paleidimo“ sistemos bandymas – įvyko praėjusią savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS