JAV ir Rusija pradeda derybas dėl ginkluotės, bet didelių vilčių nepuoselėjama | KaunoDiena.lt

JAV IR RUSIJA PRADEDA DERYBAS DĖL GINKLUOTĖS, BET DIDELIŲ VILČIŲ NEPUOSELĖJAMA

Jungtinių Valstijų ir Rusijos atstovai pirmadienį susitiko Vienoje derėtis dėl savo paskutinės svarbios sutarties branduolinių ginklų klausimu, augant įtampai ir nesutarimams dėl to, ar šalys išvis pripažįsta kokią nors ginklų kontrolės vertę.

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tvirtina, kad Kinija taip pat turėtų dalyvauti derybose dėl naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, kuria ribojamas JAV ir Rusijos branduolinių kovinių galvučių skaičius, nes, pasak JAV prezidento, Pekinas iki šiol visiškai laisvai galėjo kurti savo ginklų sistemas.

Kinija neparodė jokių susidomėjimo ženklų, suteikdama Vašingtonui naują priežastį skųstis, tačiau kritikai sako, kad Vašingtonui tai naudingas įrankis, kurį galima panaudoti prieš stiprėjančią konkurentę.

8.30 val. (9.30 val. Lietuvos laiku) į Žemutinės Austrijos rūmus Vienoje atvykusios delegacijos nepadarė jokių pareiškimų.

JAV įsikūrusios Ginklų kontrolės asociacijos vykdomasis direktorius Darylas Kimballas (Derilas Kimbolas) sakė, jog reikalavimas įtraukti Kiniją rodo, kad D. Trumpo administracija nerimtai vertina sutartį.

„Vienintelė išvada, kurią galiu padaryti, yra ta,... kad Trumpo administracija neketina pratęsti naujosios START ir siekia parodyti Kinijos nesidomėjimą trišalėmis derybomis dėl ginklų kontrolės kaip cinišką pateisinimą leidimui naujajai START baigtis“, – sakė D. Kimballas.

D. Trumpas jau atsisakė kelių sutarčių su Rusija – dėl skridimo per viena kitos teritorijas ir dėl vidutinio nuotolio branduolinių ginklų.

Vis dėlto JAV ambasadorius Marshallas Billingslea (Maršalas Bilingslis) ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas turi aptarti naujosios START, sudarytos 2010-aisiais ir turinčios pasibaigti 2021 metų vasarį, ateitį.

Lieka labai mažai laiko šiai sudėtingai sutarčiai atnaujinti, jau nekalbant apie naują sutartį dalyvaujant Kinijai, ypač turint galvoje lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus.

Pagal dabartinę sutartį kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 dislokuotų branduolinių kovinių galvučių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS