JAV kariai pradėjo pasitraukimą iš Afganistano | KaunoDiena.lt

JAV KARIAI PRADĖJO PASITRAUKIMĄ IŠ AFGANISTANO

Afganistane tebetvyrant politiniam chaosui, JAV pirmadienį pradėjo savo karių išvedimą iš šios šalies. Laipsniškas JAV karių išvedimas iš Afganistano numatytas praėjusio mėnesio pabaigoje JAV ir Talibano pasirašytame taikos susitarime.

Pirmiausia JAV ketina per ateinančius šešis mėnesius sumažinti savo karių skaičių nuo daugiau kaip 12 000 iki 8 600.

JAV, kurios 2001 metais įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą, vasario pabaigoje pasirašė susitarimą su Talibano vadovybe. Susitarimu JAV įsipareigojo sumažinti savo karinį buvimą Afganistane.

Kaip teigiama, JAV toliau vykdys operacijas prieš „al-Qaeda“ ir „Islamo valstybę“ (IS) Afganistane ir rems Afganistano vyriausybines pajėgas.

JAV siekia, kad per 14 mėnesių visi šalies kariai pasitrauktų iš Afganistano. Pasak JAV gynybos sekretoriaus Marko Espero, kai JAV karių skaičius bus sumažintas iki 8 600, JAV laikinai sustabdys karių išvedimą ir iš naujo įvertins situaciją Afganistane ir ar Talibanas laikosi savo susitarimo dalies.

Susitarime numatoma, kad per 14 mėnesių iš Afganistano pasitrauks „visos JAV, jų sąjungininkų ir koalicijos partnerių pajėgos“.

Nepaisant taikos susitarimo, Afganistane smurtas visiškai neišnyko ir tvyro politinio chaoso požymiai Kabule. Pirmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis buvo inauguruotas antrajai kadencijai, tačiau pagrindinis jo varžovas prezidento rinkimuose Abdullah Abdullah nepripažįsta rinkimų rezultatų ir pirmadienį surengė atskirą savo inauguracijos ceremoniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Sigita

Kaip noriu taikos visame pasaulyje, valstybėje , šeimoje....kokia brangi kiekviena gyvybė... Kaip norėčiau , kad ateitų mintys kaip to siekti .... aišku pirmiausia reikia pradėti nuo savęs , savo aplinkos.... Gal tai utopija ...bet tikėti ir siekti reikia..

Anonimas

Gėdingai tepa slides namo kietuoliai ...Pagarba Talibanui, išvarė okupantus.

bor

Gėdingai neša kudašių namo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS