JAV nuo pirmadienio visiškai atidaro savo sienas po 20 mėnesių | KaunoDiena.lt

JAV NUO PIRMADIENIO VISIŠKAI ATIDARO SAVO SIENAS PO 20 MĖNESIŲ

  • 0

Jungtinės Valstijos pirmadienį vėl atveria savo sausumos ir oro sienas užsieniečiams, visiškai paskiepytiems nuo COVID-19, užbaigdamos 20 mėnesių trukusius kelionių iš viso pasaulio suvaržymus.

2020 metų pradžioje buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įvestas, o vėliau jo įpėdinio Joe Bideno (Džo Baideno) patvirtintas kelionių į šalį draudimas sulaukė daug kritikos ir tapo vienu nepopuliariausių dėl pandemijos įvestų apribojimų.

Ypač šis draudimas buvo nepalankiai vertinamas Europoje ir kaimyninėse Kanadoje bei Meksikoje.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, nuo 2020 metų kovo JAV sienos buvo uždarytos keliautojams iš daugelio pasaulio šalių, įskaitant Europos Sąjungą, Didžiąją Britaniją, Kiniją, Indiją ir Braziliją. Taip pat buvo uždarytos sausumos sienos keliautojams iš Meksikos ir Kanados.

Mėnesius trukę apribojimai paveikė šimtus milijonų žmonių, padidino jų su COVID-19 susijusius asmeninius ir ekonominius sunkumus.

„Buvo labai sunku, – sakė 63 metų britė Alison Henry (Elison Henri) naujienų agentūrai AFP. – Aš tik noriu pamatyti savo sūnų“.

Ji planuoja pirmadienį skirsti į Niujorką, kad pamatytų savo sūnų po 20 mėnesių trukusio išsiskyrimo.

Abejose Atlanto pusėse gyvenančios šeimos trokšta pagaliau pasimatyti su savo artimaisiais. Nors keliauti iš JAV į Europą buvo leidžiama jau nuo vasaros, JAV gyvenantys ir tam tikras vizas turintys užsieniečiai neturėjo jokių garantijų, kad vėl galės sugrįžti į šalį.

Siekdamos patenkinti didėjančią paklausą, oro linijų bendrovės padidino transatlantinių skrydžių skaičių. Skrydžiams jos taip pat numato naudoti didesnius lėktuvus, nes apribojimų švelninimas bus didelis postūmis pandemijos nualintam sektoriui.

Kai kurie apribojimai išliks

Kelionių į JAV draudimo atšaukimas palies daugiau nei 30 šalių. Tačiau atvykimas į Jungtines Valstijas nebus  nekontroliuojamas: JAV valdžios institucijos planuoja atidžiai tikrinti, ar keliautojai yra pasiskiepiję, be to jiems reikės pateikti pažymėjimą apie neigiamą testo dėl COVID-19 rezultatą.

Jungtinės Valstijos nuo pirmadienio reikalaus, kad atvykstantys lėktuvų keleiviai būtų pasiskiepiję ir atlikę testą ne anksčiau nei likus trims dienoms iki kelionės. Oro linijų bendrovės bus įpareigotos užtikrinti kontaktų atsekimo sistemą.

Sausumos sienos atidarymas vyks dviem etapais.

Nuo pirmadienio skiepai bus privalomi „nebūtinoms“ kelionėms, pavyzdžiui, norint aplankyti šeimą arba keliaujant turistiniais tikslais, o neskiepyti keliautojai bus įleidžiami, jei jų kelionės yra „būtinos“ – kaip  ir pastaruosius pusantrų metų.

Antrasis etapas prasidės sausio pradžioje, kai visi į JAV sausuma atvykstantys keliautojai turės būti pasiskiepiję nuo COVID-19, nepriklausomai nuo jų kelionės priežasties.

JAV sveikatos apsaugos institucijos nurodė, kad atvykstantiems oro transportu bus pripažįstamos visos JAV maisto ir vaistų administracijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintos vakcinos.

Kol kas šios organizacijos yra patvirtinusios „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“, „Moderna“, „Pfizer/BioNTech“,„Covaxin“, „Sinopharm“ ir „Sinovac“ vakcinas.

Jungtinės Valstijos kol kas nekomentavo naujai registruojamų COVID-19 atvejų augimo visoje Europoje.

Tačiau kalbėdamas apie JAV šalies vyriausiasis gydytojas Vivekas Murthy (Vivekas Murtis) sekmadienį televizijai ABC sakė, kad „atsargiai optimistiškai vertina padėtį, kurioje esame“.

„Negalime nukelti kojos nuo akceleratoriaus pedalo, kol nesame finišo tiesiojoje“, – pareiškė jis.

Savo ruožtu PSO išreiškė „didžiulį susirūpinimą“ dėl sparčiai augančio užsikrėtimų skaičiaus Europoje ir perspėjo, kad, remiantis „viena patikima prognoze“,  dabartinės tendencijos gali reikšti „dar pusę milijono mirčių nuo COVID-19“ iki vasario mėnesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS