JAV pasiuntinys Šiaurės Korėjai patvirtintas valstybės sekretoriaus pavaduotoju | KaunoDiena.lt

JAV PASIUNTINYS ŠIAURĖS KORĖJAI PATVIRTINTAS VALSTYBĖS SEKRETORIAUS PAVADUOTOJU

  • 0

Jungtinių Valstijų Senatas ketvirtadienį patvirtino specialųjį pasiuntinį Šiaurės Korėjai Stepheną Bieguną (Stiveną Biganą) antru pagal rangą Valstybės departamento pareigūnu, taip padidindamas tikimybę, kad šis respublikonas veteranas kitas metais eis diplomatijos vadovo pareigas.

S. Biegunas, kuris šiuo metu didėjant įtampai dėl Šiaurės Korėjos lankosi Azijoje, buvo lengvai patvirtintas valstybės sekretoriaus pavaduotoju: už jį balsavo 90 senatorių, o jo paskyrimui prieštaravo tik trys – visi demokratai.

S. Bieguno paaukštinimas reiškia, kad jis laikinai perims JAV diplomatijos vadovo pareigas, jei valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) nuspręs pasitraukti iš posto ir siekti vietos Senate. Tokią perspektyvą politikos ekspertai laiko vis labiau tikėtina.

Naujausia užuomina apie tai, kad jis galbūt siekia įtikti rinkėjams, buvo M. Pompeo asmeninių paskyrų socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Instagram“ atidarymas. Šiose neseniai atidarytose paskyrose jis rodosi bendraujantis su ūkininkais iš gimtosios Kanzaso valstijos ir palaikantis vieną Kanzaso krepšinio komandą.

M. Pompeo taip pat vis dažniau minimas Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltoje, Senato demokratams siekiant jo liudijimo dėl to, kaip prezidentas spaudė Ukrainą.

M. Pompeo tvirtai gina D. Trumpą, o S. Biegunas negarsėja partiniu šališkumu ir daug metų dirbo užsienio politikos užkulisiuose respublikonų įstatymų leidėjams ir buvusio prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) administracijai.

Pernai rugpjūtį, po D. Trumpo istorinio pirmojo susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), M. Pompeo paskyrė S. Bieguną specialiuoju atstovu Šiaurės Korėjai.

S. Biegunas sugebėjo spalį pradėti darbo derybas su Šiaurės Korėja, bet įtampa greitai išaugo.

Sankcijų panaikinimo siekianti Šiaurės Korėja grasino Vašingtonui kažkokia „Kalėdų dovana“, jei jis iki šių metų pabaigos nesuteiks jokių nuolaidų.

JAV pareigūnai mano, jog Pchenjanas gali planuoti tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.

Iš pradžių neatsakinėjęs į Šiaurės Korėjos pareiškimus, S. Biegunas per kelionę Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Kinijoje Pchenjano komentarus pavadino „labai priešiškais ir neigiamais, ir labai nereikalingais“.

Iš Mičigano kilęs S. Biegunas anksčiau vadovavo „Ford Motor Corp“ santykiams su užsienio vyriausybėmis. Jis kalba rusiškai, nuo 1992 iki 1994 metų, kai dirbo pagal JAV remiamą demokratijos skatinimo projektą, gyveno Rusijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS