JAV: po IS lygio žiaurumo tarp „Hamas“ įkaitų tikriausiai atsidūrė ir amerikiečių | KaunoDiena.lt

JAV: PO IS LYGIO ŽIAURUMO TARP „HAMAS“ ĮKAITŲ TIKRIAUSIAI ATSIDŪRĖ IR AMERIKIEČIŲ

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pareiškė, kad po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, kurį vienas JAV pareigūnas pavadino „Islamo valstybės“ (IS) lygio žiaurumu, žuvo vienuolika amerikiečių, o dar kažkiek JAV piliečių tikriausiai laikomi įkaitais.

Vis labiau nuogąstaujant, kad konfliktas gali išplisti regione, Baltieji rūmai pareiškė, jog neketinama dislokuoti JAV karių, tačiau perspėjo Iraną ir kitus veikėjus nesikišti.

Tuo tarpu J. Bidenas ir Prancūzijos, Vokietijos, Italijos bei Jungtinės Karalystės vadovai pažadėjo paremti savo sąjungininką Izraelį ginantis, žuvusiųjų skaičiui ten viršijus 800. Tuo metu Gazos Ruože žuvo 687 žmonės.

Savaitgalį iš šio pakrantės anklavo į žydų valstybės pietinę dalį įsiveržę „Hamas“ kovotojai paėmė apie 150 įkaitų ir pagrasino juos nužudyti, jei atsakomieji Izraelio oro smūgiai ir toliau be įspėjimo bus nukreipti prieš Gazos Ruožo gyventojus.

J. Bidenas sakė, kad Vašingtonas, kuris rodydamas paramą arčiau Izraelio perkėlė savo didžiausią lėktuvnešį ir kitų karo laivų, bendradarbiauja su savo svarbiu sąjungininku dėl įkaitų susigrąžinimo.

„Deja, dabar žinome, kad tarp nužudytųjų yra mažiausiai vienuolika Amerikos piliečių, kurių daugelio antrieji namai buvo Izraelyje“, – sakė jis po susitikimo su savo nacionalinio saugumo komanda Baltuosiuose rūmuose.

„Nors vis dar stengiamės tai patvirtinti, manome, jog tikėtina, kad tarp „Hamas“ laikomų asmenų gali būti ir Amerikos piliečių“, – pridūrė jis.

Pirmadienio vakarą Baltieji rūmai buvo apšviesti mėlyna ir balta – Izraelio vėliavos – spalvomis, taip išreiškiant tvirtą JAV paramą. Administracija pranešė, kad antradienį J. Bidenas turi pateikti daugiau pastabų dėl išpuolių Izraelyje.

JAV neketina dislokuoti savo karių.

IS lygio žiaurumas

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas pirmadienį sakė, kad dėl įkaitų intensyviai bendradarbiaujama su izraeliečiais.

„JAV vyriausybė nuolat kalbasi su visais Izraelio kolegomis apie įkaitų, kuriuos „Hamas“ laiko Gazos Ruože, padėtį“, – žurnalistams sakė jis. „Hamas“ išpuolius pareigūnas prilygino liūdnai pagarsėjusios džihadistų grupuotės IS brutalumui.

„Tai ISIS (IS) lygio žiaurumas (...) prieš Izraelio civilius gyventojus – iki pamatų sudeginti namai, muzikos festivaliuose išžudyti jaunuoliai“, – sakė jis.

Baltieji rūmai nurodė, kad nors ir siunčia naują karinę pagalbą Izraeliui, siekdami atgrasyti jo priešus, kol kas nekalbama apie tiesioginį Jungtinių Valstijų įsitraukimą į konfliktą.

„JAV neketina dislokuoti savo karių“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Jis taip pat teigė, kad nėra tvirtų ar apčiuopiamų įrodymų, su „Hamas“ išpuoliu siejančių Iraną, nors dėl Teherano paramos šiai grupuotei, anot jo, yra tam tikras bendrininkavimo laipsnis. Iranas neigia bet kokias sąsajas su išpuoliu.

J. Bidenas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) ir JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad jie remia Izraelio pastangas ginantis, pranešė Baltieji rūmai.

Pirminiame Prancūzijos prezidentūros pareiškimo variante Iranas buvo įspėtas neišplėsti konflikto už Gazos Ruožo ribų, tačiau vėliau ši nuoroda į Teheraną, kurios nebuvo nei Baltųjų rūmų, nei Dauningo gatvės pareiškimų versijose, buvo pašalinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS