JAV policijos reformų įstatymas priimtas Atstovų Rūmuose, bet Senate laukia aklavietė | KaunoDiena.lt

JAV POLICIJOS REFORMŲ ĮSTATYMAS PRIIMTAS ATSTOVŲ RŪMUOSE, BET SENATE LAUKIA AKLAVIETĖ

JAV demokratai ketvirtadienį Atstovų Rūmuose prastūmė plačias naujas gaires policijai po pareigūnų veiksmų nulemtos afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirties ir jos išprovokuotų protestų visoje šalyje bei raginimų keisti padėtį.

Įstatymo projektas, kuriuo būtų draudžiamas kaklo spaudimas ir orderiai be įspėjimo, apribota pareigūnų teisinė neliečiamybė, kovojama su rasiniu profiliavimu ir įkurta duomenų apie nederamą policininkų elgesį bazė, buvo priimtas daugiausia pagal partines linijas.

236 balsais, įskaitant tris respublikonų balsus, priėmus projektą salėje pasigirdo plojimai. „Prieš“ balsavo 181 Atstovų Rūmų narys.

Dabar projektas keliauja į Senatą, kur respublikonų lyderiai neketina jo priimti.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nepritaria Atstovų Rūmų priemonei ir antradienį sakė, kad demokratai siekia „susilpninti mūsų policiją“ ir panaikinti pareigūnų teisinę neliečiamybę.

Vietoje to prezidentas remia siauresnį Senato respublikonų pasiūlymą. Tą priemonę antradienį blokavo demokratai, o naujų derybų ženklų kol kas nebuvo.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sakė, kad Rūmuose priimtas įstatymo projektas pavadintas G. Floydo, kurio žodžiai „Negaliu kvėpuoti“ prieš mirtį nuo Mineapolio policijos veiksmų „pakeitė mūsų šalies istorijos kursą“, vardu.

N. Pelosi ir kiti demokratai Senato priemonę atmetė todėl, kad joje kalbama apie reformą, bet nereikalaujama jokių konkrečių veiksmų.

Vietoje tiesioginio įpareigojimo respublikonų pasiūlyme buvo numatytas reformų skatinimas nesuteikiant federalinių subsidijų tiems policijos departamentams, kurie neatsisakys kaklo spaudimo ir orderių be įspėjimo.

Respublikonai sako, kad jų įstatymo projektas būtų gera pradžia deryboms. Demokratai teigia, kad jis nepakankamas, o N. Pelosi sakė, kad būtų „moralinė nesėkmė sutikti su mažesniu dalyku už transformuojančias permainas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS