D. Trumpas atvyko į Japoniją: prezidentas prieš G-20 forumą nusiteikęs kovingai | KaunoDiena.lt

D. TRUMPAS ATVYKO Į JAPONIJĄ: PREZIDENTAS PRIEŠ G-20 FORUMĄ NUSITEIKĘS KOVINGAI

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atvyko į Japoniją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime. Vadovas negailėjo kritikos dėl prekybos muitų ir užsienio politikos nei sąjungininkams, nei varžovams.

Nors užsitęsęs JAV ir Kinijos prekybos karas, ko gera, sulauks didžiausio dėmesio per penktadienį Osakoje prasidėsiantį dviejų dienų pasaulio lyderių susitikimą, aštrių diskusijų turėtų kilti ir dėl klimato kaitos bei tokių „karštų taškų“ kaip Iranas ir Šiaurės Korėja.

Skrisdamas į Japoniją prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“, D. Trumpas, kaip jau tapo įprasta, parašė socialiniame tinkle „Twitter“ kovingo tono žinutę ir joje išsakė ilgametei JAV sąjungininkei Indijai pretenzijų dėl muitų amerikietiškoms prekėms.

„Indija, jau daugelį metų taikanti Jungtinėms Valstijoms labai didelius muitus, neseniai dar labiau padidino jų tarifus. Tai nepriimtina – muitai turi būti panaikinti“, – parašė D. Trumpas.

Kiek anksčiau JAV vadovas nusitaikė į Kiniją, teigdamas, kad Pekinas nekantrauja pasiekti susitarimą su Vašingtonu, nes antroji pagal dydį pasaulio ekonomika esą „plaukia į kanalizaciją“.

Įtūžęs dėl, jo nuomone, Kinijos nesąžiningai įgyto pranašumo prekybos sistemoje, D. Trumpas jau anksčiau įvedė muitus 200 mlrd. JAV dolerių (175 mlrd. eurų) vertės kiniškam importui ir atrodė nusiteikęs žengti dar toliau.

„Turite dar 325 mlrd. dolerių, kurių dar neapmokestinau – pats laikas juos apmokestinti, įvesti muitus“, – pareiškė jis interviu televizijai „Fox Business Network“.

Kinijos prezidentas nusileido liūties plaunamoje Osakoje keliomis valandomis anksčiau nei D. Trumpas. Abu lyderiai šeštadienį ketina susitikti derybų.

Menkai slėpdama pyktį Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė, kad „viena G-20 šalis griebiasi tokios taktikos kaip muitų didinimas ir grasinimas prekybos karais, siekdama priversti savo prekybos partneres nusileisti nepagrįstiems reikalavimams.

Toks „vienašališkas bauginimas“ gali sukelti „potencialiai skaudžių pasekmių visuotinei gerovei“, teigiama „Xinhua“ redakcijos straipsnyje.

Dauguma ekspertų įsitikinę, kad per viršūnių susitikimą veikiausiai nebus pasiektas formalus JAV ir Kinijos susitarimas, nes nebus pakankamai laiko išspręsti daugybę sudėtingų klausimų. Analitikų nuomone, labiausiai tikėtina, kad abi šalys tiesiog įsipareigos tęsti dialogą.

„Būčiau labai, labai nustebintas, jeigu jiems pavyktų per ateinančias kelias dienas išspręsti visus šiuos sudėtingus nesutarimus“, – sakė ekspertais Kinijos klausimais iš Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto Davidas Dollaras (Deividas Dolaras).

„Manau, kad gali būti pasiektas tam tikras miniatiūrinis susitarimas, bet tai daugiausiai priklausytų nuo JAV sutikimo susilaikyti nuo naujų muitų“, – paaiškino D. Dollaras.

„Manau, jei Xi Jinpingas ir prezidentas Trumpas surengtų kokias nors derybas... tai reikštų labai teigiamą poveikį pasaulio ekonomikai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Azijos plėtros banko instituto vadovas Naoyuki Yoshino (Naojukis Jošinas).

„Nesiekiu karo“

Be JAV ir Kinijos prekybos karo, forume dalyvaujantys pasaulio lyderiai aptars padėtį daugybėje geopolitinių „karštųjų taškų“ – nuo Irano iki Šiaurės Korėjos ir Venesuelos.

Itin didelė įtampa šiuo metu tvyro Persijos įlankos regione, D. Trumpui paskutinę minutę atšaukus įsakymą suduoti smūgį Iranui, anksčiau numušusiam JAV bepilotį lėktuvą.

Prieš išvykdamas į Japoniją, D. Trumpas pareiškė, kad nesiekia konflikto su ilgalaikiu JAV priešu, bet perspėjo, jog Iranas „labai ilgai neišsilaikytų“, jei karas vis dėlto prasidėtų.

Konfrontaciją su Teheranu D. Trumpas aptars su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per numatytą susitikimą forumo kuluaruose. Jiedu taip pat kalbės apie ginklų kontrolę, krizę Venesueloje ir konfliktą Ukrainoje.

„Labai gerai su juo pabendrausiu, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D. Trumpas. – Tai, ką jam pasakysiu – ne jūsų reikalas“.

Televizorius „Sony“

Šeimininkė Japonija desperatiškai mėgino atgręžti tarptautinį dėmesį nuo D. Trumpo kandžių pasisakymų į oficialią G-20 darbotvarkę, į kurią įtraukti tokie iššūkiai kaip daugelio išsivysčiusių šalių visuomenių senėjimas ir klimato kaita.

„Konfrontacija dažniausiai prikausto dėmesį... bet Japonija, būdama šeimininkė, tikisi pasiekti bendrą poziciją, o ne išryškinti nuomonių skirtumą“, – kalbėjo japonų ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė), išvydamas iš Tokijo į Osaką.

Vis dėlto tikriausiai dar kils nesutarimų dėl bendro pranešimo klimato kaitos klausimu: vienas vokiečių šaltinis sakė, kad „šiemet bus itin sudėtinga“ pasiekti susitarimą.

Pasak vieno šaltinio Japonijos vyriausybėje, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kalbėdamasis su Sh. Abe apie atmosferą prieš forumą, prognozavo, kad artėja „sudėtingas viršūnių susitikimas“.

Savo pareiškimais alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir siekti kompromiso nelinkęs D. Trumpas, vieną po vienos užsipuolęs JAV tradicines sąjungininkes ir net jį priimančią šalį.

Baltųjų rūmų vadovas pavadino Vietnamą „didžiausiu pažeidėju“ prekybos klausimais, „nusikaltėlišku“ elgesiu apkaltino papildomų lėšų į NATO biudžetą atsisakančią įnešti Vokietiją ir pasityčiojo iš Japonijos, kurią nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos saugo JAV kariuomenė.

„Jei Japonija būtų užpulta, mes stotumėm į Trečiąjį pasaulinį karą. Gintumėm ją mūsų gyvybėmis ir turtais“, – pareiškė D. Trumpas.

„Bet jei mes būtumėm užpulti, Japonija neprivalėtų mums padėti. Ji galėtų visa tai stebėti per televizorių „Sony“, – pridūrė prezidentas.

GALERIJA

  • D. Trumpas atvyko į Japoniją: prezidentas prieš G-20 forumą nusiteikęs kovingai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS