JAV prezidentas pagyrė „milžinišką“ pažangą prekybos derybose su Kinija | KaunoDiena.lt

JAV PREZIDENTAS PAGYRĖ „MILŽINIŠKĄ“ PAŽANGĄ PREKYBOS DERYBOSE SU KINIJA

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį gyrė „milžinišką pažangą“, pasiektą per dvi prekybos derybų su Kinija dienas, taip pat sveikino „gražų“ šios šalies vadovo Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) laišką, išreiškiantį tolesnio bendradarbiavimo viltį.

D. Trumpo komentarai yra naujausio derybų etapo optimistinis įvertinimas, bet Baltieji rūmai pabrėžė, kad abi šalys iki „griežto galutinio termino“ kovo 1-ąją privalo rasti būdą, kaip išvengti jų prekybos karo tolesnio paaštrėjimo.

Pasak ekonomistų, išlieka tikimybė, kad apie 200 mlrd. (174 mlrd. eurų) vertės kiniškų prekių muitų tarifai gali būti padidinti daugiau nei dvigubai, ir tai suduotų skaudų smūgį pasaulio ekonomikai.

Xi Jinpingo laiške D. Trumpui, kuris buvo perskaitytas Kinijos delegacijos, sakoma, kad dvišaliai santykiai šiuo metu yra pasiekę „kritinį“ etapą ir kad Pekinas tikisi, jog „abi mūsų pusės toliau dirbs su abipuse pagarba“.

D. Trumpas savo ruožtu teigė, kad abiejų šalių ryšiai yra „labai, labai geri“.

Amerikos prekybos pareigūnai artimiausiu metu vyks į Kiniją tolesnio diplomatinių derybų etapo. Pasak D. Trumpo, vėliau jiedu su Xi Jinpingu susitiks sudaryti galutinio susitarimo.

„Turime kažkuriuo metu išdėstyti tai ant popieriaus, jeigu susitarsime. Esama punktų, dėl kurių dar nesutariame. Manau, mes susitarsime. Manau, kai prezidentas Xi ir aš susitiksime, bus susitarta dėl kiekvieno punkto“, – sakė D. Trumpas.

Kinijos ekonomikai staigiai lėtėjant ir rinkoms prognozuojant tolesnius prekybos sutrikdymus šių derybų svarba ypač padidėjo.

Praeitais metais Vašingtonas ir Pekinas įvedė muitus daugiau kaip 360 mlrd. dolerių (313 mlrd. eurų) vertės dvišalės prekybos daliai. Be to, jeigu iki kovo 1-osios nebus pasiektas joks susitarimas, 200 mlrd. vertės kiniškų prekių muito tarifas bus padidintas nuo 10 iki 25 procentų.

„Apie galutinio termino pratęsimą nekalbėjome“, – pabrėžė D. Trumpas.

Lieka daug darbo

Prieš šią savaitę vykusias derybas Pekinas pasiūlė atnaujinti amerikietiškų sojų, kurios yra svarbi JAV eksporto dalis, pirkimą. Įsiplieskus prekybos karui šio produkto pardavimai labai nusmuko, ir tai smarkiai paveikė JAV ūkininkus. Vėliau eksportas iš dalies buvo atnaujintas.

Ketvirtadienį susitikęs su D. Trumpu kinų delegacijai vadovavęs premjero pavaduotojas Liu He (Liu Hė) sakė, kad Kinija sutiko padidinti sojų pirkimus penkiais milijonais tonų per dieną.

„Mūsų ūkininkai tuo labai džiaugsis“, – D. Trumpas atsakė Liu He.

Vis dėlto Baltieji rūmai vėliau patikslino, kad pirkimai nebus vykdomi kiekvieną dieną ir kad šio susitarimo įgyvendinimo pradžia nėra nustatyta.

Nors JAV pareigūnai sveikino pasiūlymus, turinčius padėtis sumažinti didelį JAV prekybos su Kinija deficitą, jie taip pat reikalauja dideliu mastu keisti Kinijos pramonės politiką.

JAV pareigūnai, įskaitant atstovą prekybos reikalams Robertą Lighthizerį (Robertą Laitaizerį), sakė, kad abi didžiausios pasaulio ekonomikos kovoja dėl dominavimo kritiškai svarbioje ateities pažangiųjų technologijų srityje.

Vašingtonas piktinasi „nesąžininga“ Kinijos prekybos praktika, atkreipia dėmesį į spaudimą perduoti amerikietiškas technologijas reikalavimu šalyje veikiančioms užsienio bendrovėms kurti bendras įmones su vietos firmomis, taip pat į kitus metodus, esą pasitelkiamus vogti amerikiečių intelektinę nuosavybę.

„Man neįmanoma prognozuoti sėkmės, bet... tai galėtų įvykti“, – ketvirtadienį sakė R. Lighthizeris. Jis pridūrė, kad diskusijos buvo nukreiptos daugiausiai į struktūrinius klausimus ir galimybes įgyvendinti bet kokį galutinį susitarimą.

„Mums lieka dar daug darbo“, – pabrėžė pareigūnas.

Kiek anksčiau nei prieš trejus metus Pekinas pradėjo vykdyti strateginį planą „Pagaminta Kinijoje 2025“, siekdamas, kad šalis taptų pasauline lydere aerokosminių, robotų, dirbtinio intelekto, naujos karto automobilių ir kitose srityse. Tačiau tie patys sektoriai, anot JAV pareigūnų, dabar yra Amerikos technologijų ir inovacijų „karūnos brangakmeniai“.

Pastarosiomis savaitėmis JAV ir Kinijos prekybos derybų pažangos požymiai pagerino padėtį pasaulio vertybinių popierių rinkose, investuotojams viliantis, kad abiem pasaulio galiūnėms pavyks išvengti ekonomikos kataklizmo.

Naujausios žinios iš Baltųjų rūmų, gautos baigiantis prekybai Volstrite, kilstelėjo kainas ir dar labiau sustiprino „Dow Jones“ indeksą, tapusį geriausiu sausio mėnesio rezultatu per pastaruosius 30 metų.

Kadangi Kinijos ekonomika pernai augo lėčiausiai per beveik tris dešimtmečius, Pekinas ėmėsi priemonių ekonomikai stimuliuoti, pabrėžiančių jo pažeidžiamumą kovoje dėl prekybos.

Be to, Vašingtono agresyvūs veiksmai prieš Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“, šią savaitę federalinių prokurorų apkaltintą pramoniniu šnipinėjimu, sankcijų pažeidimu ir sukčiavimu, grasino sužlugdyti derybas ir išprovokavo piktų Pekino pareiškimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS