JAV prezidentas palankiai vertina susitarimą dėl kai kurių įkaitų paleidimo | KaunoDiena.lt

JAV PREZIDENTAS PALANKIAI VERTINA SUSITARIMĄ DĖL KAI KURIŲ ĮKAITŲ PALEIDIMO

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) palankiai įvertino trečiadienį pasiektą susitarimą dėl kai kurių įkaitų, paimtų į nelaisvę spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojams įsiveržus į Izraelį, paleidimo.

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad kai kurios iš šių drąsių sielų (...) galės susijungti su savo šeimomis, kai šis susitarimas bus visiškai įgyvendintas“, – Baltųjų rūmų išplatintame pranešime sakė J. Bidenas.

Jis padėkojo Kataro ir Egipto vadovams už ryžtingą vadovavimą siekiant susitarimo dėl paliaubų. Jis taip pat pasveikino Izraelį, sutikusį padaryti ilgesnę pertrauką kovose Gazos Ruože, kad būtų galima pristatyti humanitarinę pagalbą.

Prezidentas pažymėjo, kad spalio pabaigoje intensyvių diplomatinių veiksmų dėka buvo paleisti du įkaitais laikyti amerikiečiai.

„Šiandienos susitarimas turėtų grąžinti namo dar daugiau amerikiečių įkaitų, ir aš nesustosiu, kol jie visi bus paleisti“, – nurodė jis.

Trečiadienį buvo paskelbtos keturių dienų paliaubos – tai pirmas didelis diplomatinis proveržis nuo daugiau nei prieš šešias savaites  trunkančių kovų pradžios.

Nenoriu nuvertinti egiptiečių vaidmens, kurį jie suvaidino svarbiais momentais.

Kataras taip pat patvirtino, kad pagal susitarimą, kuriam jis tarpininkavo, palestiniečių kovotojai turėtų paleisti 50 moterų ir vaikų, įkaitais paimtų per spalio 7 dienos išpuolį, per kurį, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad trys amerikiečiai, įskaitant trimetę Abigail Mor Idan (Ebigeil Mor Idan), yra tarp 50 žmonių, kuriuos „Hamas“ pradės palaipsniui paleidinėti ketvirtadienį.

J. Bidenas sakė, jog ir toliau palaikys glaudžius ryšius su Kataro šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani (Tamimu bin Hamadu Taniu) ir Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu), kad susitarimas būtų visiškai įgyvendintas.

„Svarbu, kad visi šio susitarimo aspektai būtų visiškai įgyvendinti“, – pridūrė prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) nurodė, kad susitarimas dėl įkaitų buvo „nenuilstamos diplomatijos ir nepaliaujamų Departamento ir visos Jungtinių Valstijų vyriausybės pastangų rezultatas“.

„Nors šis susitarimas žymi didelę pažangą, mes nesustosime, kol „Hamas“ ir toliau laiko įkaitus Gazos [Ruože]“, – sakė jis.

Nors Kataras ir atliko svarbų vaidmenį tarpininkavimo procese, su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV pareigūnas teigė, kad Egiptas turėjo didelę įtaką sudarant susitarimus su „Hamas“.

„Nenoriu nuvertinti egiptiečių vaidmens, kurį jie suvaidino svarbiais momentais“, – nurodė pareigūnas. 

Kinija, Prancūzija, JK, Vokietija sveikina Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl paliaubų

Kinija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija trečiadienį pasveikino Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl paliaubų, abiem pusėms susitarus dėl keturių dienų humanitarinės pertraukos mainais į 50 įkaitų paleidimą Gazos Ruože.

„Mes sveikiname atitinkamų šalių pasiektą laikiną paliaubų susitarimą ir tikimės, kad jis padės palengvinti sunkią humanitarinės krizės padėtį, deeskaluoti konfliktą ir sumažinti įtampą“, – per reguliarią spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Prancūzija trečiadienį irgi palankiai įvertino Izraelio ir „Hamas“ paliaubų susitarimą, pasidžiaugė Kataro darbu užtikrinant susitarimą ir pareiškė, kad tikisi, jog tarp paleistų įkaitų bus ir Prancūzijos piliečių.

„Tikimės, kad tarp įkaitų, kuriuos „Hamas“ išlaisvins, yra prancūzų“, – per radiją „France Inter“ sakė užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona), pridūrusi, kad „mes to tikimės ir to siekiame“.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) šį susitarimą pavadino svarbiu žingsniu siekiant suteikti pagalbą įkaitų šeimoms ir išspręsti humanitarinę krizę Gazos Ruože.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė savo ruožtu susitarimą pavadino proveržiu ir paragino į Gazos Ruožą siųsti pagalbą.

„Pranešimas apie pirmosios didelės įkaitų grupės išlaisvinimą yra proveržis, nors niekas pasaulyje negali panaikinti jų kančių“, – sakė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) socialiniame tinkle „X“.

„Humanitarinė pauzė turi būti panaudota gyvybiškai svarbiai pagalbai Gazos žmonėms pristatyti“, -  pabrėžė ji.

Palestiniečių autonomija irgi sakė palankiai vertinanti Izraelio ir „Hamas“ susitarimą.

„Prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) ir vadovybė palankiai vertina susitarimą dėl humanitarinių paliaubų, vertina Kataro ir Egipto pastangas ir dar kartą patvirtina raginimą visapusiškai nutraukti Izraelio agresiją prieš Palestinos žmones ir įleisti humanitarinę pagalbą“, – „X“ rašė aukšto rango pareigūnas Husseinas al Sheikhas (Huseinas Šeichas).

Kremlius savo ruožtu pavadino Izraelio ir „Hamas“ susitarimą „pirma gera žinia iš Gazos per ilgą laiką“.

„Rusija ir dauguma pasaulio šalių ragino nutraukti ugnį ir paskelbti humanitarinę pertrauką. Nes tik tokių pauzių pagrindu galima kurti tam tikrus būsimo tvaraus susitarimo kontūrus“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS