JAV prezidentas panaikins kai kurias Honkongui suteiktas privilegijas | KaunoDiena.lt

JAV PREZIDENTAS PANAIKINS KAI KURIAS HONKONGUI SUTEIKTAS PRIVILEGIJAS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį paskelbė, kad dėl Pekino bandymų kontroliuoti Honkongą bus panaikintos kai kurios Honkongui suteiktos privilegijos, o kai kuriems antrosios pakopos studijų studentams iš Kinijos nebus leista mokytis JAV universitetuose, informuoja AFP.

Be to, JAV ir Didžioji Britanija perspėjo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybą, kad Kinija rengiasi taikyti naują kontraversišką saugumo įstatymą Honkonge. Tai sukėlė Pekino nepasitenkinimą – Kinijos atstovai pareiškė, kad tai ne – JT reikalas.

Penktadienį D. Trumpas surengė spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, kurios metu kritikavo Kiniją dėl jos veiksmų Honkongo atžvilgiu. Pasak JAV prezidento, Kinijos veiksmai menkina seniai susiformavusį Honkongo statusą, kuriuo miestas didžiuojasi.

„Tai tragedija Honkongo žmonėms, Kinijos žmonėms ir, be abejo, pasaulio žmonėms“, – sakė D. Trumpas.

Be to, jis paskelbė, kad JAV nutraukia ryšius su Pasaulio sveikatos organizacija, kurią kaltino palaikius Kiniją ir jos atsaką į koronaviruso pandemiją.

Vis dėlto D. Trumpas vengė kritikos asmeniškai Kinijos prezidentui Xi Jinpingui, su kuriuo, kaip teigė anksčiau, jis palaiko draugiškus santykius.

„Nurodžiau savo administracijai nutraukti politiką, pagal kurią Honkongas buvo traktuojamas skirtingai ir ypatingai, – sakė D. Trumpas, – Tai paveiks nemažai susitarimų, nuo ekstradicijos sutarties iki mūsų dvejopos paskirties technologijų eksporto kontrolės ir dar daugiau, su kai kuriomis išimtimis.“

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo trečiadienį informavo Kongresą, kad Honkongas nebegali būti laikomas turinčiu didelę autonomiją nuo Kinijos.

D. Trumpas pasirašė dekretą, draudžiantį JAV universitetuose studijuoti su Kinijos kariuomene siejamiems asmenims.

„Daug metų Kinijos valdžia vykdė neteisėtą šnipinėjimą, kad vogtų mūsų pramonines paslaptis, o tokių turime daug“, – pareiškė JAV prezidentas.

Kai kurie Respublikonų partijos atstovai jau seniai siekė, kad iš tam tikrų studijų programų būtų pašalinti kinų studentai. Federalinis tyrimų biuras (FTB) vasarį atskleidė vykdantis tyrimus dėl 1 000 Kinijos ekonominio šnipinėjimo ir technologijų vagysčių atvejų.

Tačiau bet kokie žingsniai, draudžiantys atvykti užsienio studentams, nepatiks JAV universitetams, kurie vis labiau priklauso nuo užsieniečių mokamo mokesčio už studijas, ypač turint omenyje, kad juos itin paveikė dėl koronaviruso įvestas karantinas.

Pastarąjį dešimtmetį kinai sudarė daugumą užsienio studentų JAV – kinų buvo beveik 370 000. Tačiau prezidento dekretas tiesiogiai nepaveiks pirmosios studijų pakopos studentų.

Neformalios JT Saugumo Tarybos konferencijos metu JAV ir Didžioji Britanija ragino Kiniją dar kartą apsvarstyti naująjį Honkongo saugumo įstatymą. Šio klausimo ar bet kokių veiksmų prieš Kiniją neįmanoma svarstyti oficialioje sesijoje, nes Kinija turi veto teisę.

Vakarų valstybės teigė, kad Kinija pažeidė savo tarptautinius įsipareigojimus, prisiimtus 1984 m. sutartyje su Didžiąja Britanija, kuomet įsipareigojo, kad Honkongas turės nuosavą valdymo sistemą bent jau iki 2047 m.

JAV ragino JT valstybes nares reikalauti, kad Kinija gerbtų savo įsipareigojimus Honkongo žmonėms. Tuo metu Kinija pareikalavo JAV ir Didžiosios Britanijos nesikišti į Honkongo reikalus ir teisinosi, kad JT neturi mandato spręsti dėl Honkongo saugumo įstatymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sperma sena

Ivanka liūdi neskanu tfu !

gerai

daro saunuolis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS