JAV prezidento patarėjas COVID-19 klausimams A. Fauci atsistatydina | KaunoDiena.lt

JAV PREZIDENTO PATARĖJAS COVID-19 KLAUSIMAMS A. FAUCI ATSISTATYDINA

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) patarėjas su koronaviruso pandemija susijusiems klausimams Anthony Fauci (Entonis Faučis), aukščiausio rango užkrečiamųjų ligų ekspertas, tapęs Amerikos kovos su COVID-19 veidu, pirmadienį paskelbė, kad gruodį pasitrauks iš pareigų.

A. Fauci pranešime sakoma, kad jis baigs darbą kaip Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) vadovas ir J. Bideno vyriausiasis medicinos patarėjas.

Vis dėlto jis pridūrė: „Į pensiją neišeinu.“

81 metų medikas, jau anksčiau sakęs, kad planuoja atsistatydinti iš pareigų dar prieš pasibaigiant J. Bideno dabartinei kadencijai, dabar informavo, kad gruodį pradės „naują savo karjeros skyrių“.

J. Bidenas išreiškė „nuoširdžiausią padėką“ A. Fauci, sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime.

„A. Fauci daug prisidėjo prie visuomenės sveikatos stiprinimo, todėl Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje buvo išgelbėta gyvybių“, – sakė prezidentas. Prezidentas pridūrė, kad šio specialisto dėka šalis yra „stipresnė, atsparesnė ir sveikesnė“.

A. Fauci nuo devintojo dešimtmečio vadovavo Jungtinių Valstijų atsakui į infekcinių ligų protrūkius – nuo ŽIV/AIDS iki COVID-19 – ir dirbo vadovaujant septyniems prezidentams.

2020 metais visame pasaulyje prasidėjus COVID-19  pandemijai jis tapo patikimu patikimos informacijos šaltiniu, dažnai pasisakydavo žiniasklaidoje ir nuramindavo visuomenę savo ramiu ir profesonaliu tonu.

Tačiau dėl savo atvirų pasisakymų, vertinant JAV nesugebėjimą iš pradžių tinkamai reaguoti į koronaviruso protrūkį, A. Fauci įsivėlė į konfliktą su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir užsitraukė kai kurių dešiniųjų nemalonę. 

A. Fauci dabar yra saugomas. Apsauga jam buvo paskirta po to, kai šeima sulaukė grasinimų mirtini ir persekiojimų.

Po pergalės 2020 metų rinkimuose J. Bidenas, bandydamas suformuoti komandą, kuri vadovautų atsakui į COVID-19, sakė, kad J. Fauci yra „vienas iš jo pirmųjų pasirinkimų“.

„Galėjau jam skambinti bet kuriuo paros metu ir prašyti patarimo, kai kovojome su šia tik kartą vienos kartos gyvenime pasitaikančia pandemija“, – teigė prezidentas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS