JAV pripažino PKK atsakomybę už 13 belaisvių turkų nužudymą Irake | KaunoDiena.lt

JAV PRIPAŽINO PKK ATSAKOMYBĘ UŽ 13 BELAISVIŲ TURKŲ NUŽUDYMĄ IRAKE

  • 0

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį pareiškė Turkijos diplomatijos vadovui, kad Kurdistano darbininkų partijos (PKK) teroristams tenka atsakomybė už 13 turkų belaisvių nužudymą šiaurės Irake.

„Sekretorius reiškia užuojautą dėl turkų įkaitų mirčių šiaurės Irake ir patvirtina mūsų požiūrį, kad atsakomybė tenka PKK teroristams“, – sakoma JAV Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o (Nedo Praiso) pranešime.

Anksčiau pirmadienį Turkija apkaltino JAV remiant „teroristus“, kai Vašingtonas iš pradžių neparėmė Ankaros pareiškimo, jog 13 turkų Irake nužudė kurdų kovotojai.

PKK nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, per kurį, kaip manoma, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

JAV ir kiti Turkijos sąjungininkai Vakaruose pripažįsta PKK teroristine grupuote. Tačiau Vašingtonas rėmė kitus kurdų kovotojus, veikiančius Sirijoje, nors Ankara jų pajėgas laiko PKK padaliniu.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) anksčiau pirmadienį smerkė naująją JAV administraciją, kad ši delsė paremti Ankaros pateikiamą incidento šiaurės Irake versiją.

Šių 13 belaisvių nužudymas padidino įtampą Ankaros strategiškai svarbiuose, bet netvariuose ryšiuose su Vašingtonu.

JAV Valstybės departamentas sekmadienį pareiškė, jog „smerkia Turkijos piliečių žūtį“, bet laukia tolesnio patvirtinimo, kad Ankaros pranešimai apie tų 13 vyrų mirtį yra teisingi.

„Jungtinių Valstijų padarytas pareiškimas yra farsas“, – pirmadienį sakė turkų prezidentas, pirmą kartą viešai komentuodamas incidentą.

„Jūs sakėte, kad neremiate teroristų, bet iš tikrųjų juos palaikote“, – per televiziją pareiškė R. T. Erdoganas.

Vėliau pirmadienį Turkija iškvietė JAV ambasadorių, kad pateiktų jam protestą dėl Vašingtono atsako į šį incidentą.

Turkijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime nurodė „kuo griežčiausiais žodžiais“ perteikusi JAV ambasadoriui Davidui Satterfieldui (Deividui Saterfildui) Ankaros nepasitenkinimą dėl Vašingtono atsisakymo iškart priimti Turkijos išdėstytą versiją.

Turkija šį mėnesį pradėjo karinę operaciją prieš PKK užnugario bazes Irako šiaurėje. R. T. Erdoganas pirmadienį sakė, kad ši operacija iš dalies buvo sumanyta minėtiems 13 įkaitų išvaduoti.

PKK teigė, kad šie 13 belaisvių žuvo turkų pajėgoms bombarduojant urvą, kuriame jie buvo laikomi.

„Jei pranešimai apie turkų civilių žūtį nuo teroristine organizacija laikomos PKK rankos bus patvirtinti, tuomet mes kuo griežčiausiai smerkiame šį veiksmą“, – sakoma JAV Valstybės departamento pareiškime.

Turkija skelbė, kad 12 belaisvių buvo nužudyti šūviais į galvą, o tryliktasis buvo nušautas į krūtinę.

Šis incidentas gali padidinti įtampą Irake ir Sirijoje, taip pat tapti ankstyvu išbandymu R. T. Erdogano ryšiams su naująja JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS