JAV remiamos pajėgos Sirijoje atakuoja paskutinę IS kontroliuojamą teritoriją | KaunoDiena.lt

JAV REMIAMOS PAJĖGOS SIRIJOJE ATAKUOJA PASKUTINĘ IS KONTROLIUOJAMĄ TERITORIJĄ

  • 3

Sirų kovotojai, remiami JAV vadovaujamos koalicijos artilerijos ugnies, pirmadienį toliau atakavo paskutinę nedidelę teritoriją, kontroliuojamą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Praėjus daugiau nei ketveriems metams po ekstremistų pareiškimo apie įkuriamą „kalifatą“ didelėje dalyje Sirijos ir kaimyninio Irako, dabar ši grupuotė, neatsilaikiusi prieš keliais frontais vykdytus puolimus, tebėra įsitvirtinusi tik mažytėje teritorijoje.

Kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) šeštadienį paskelbė pradedančios paskutinį puolimą, kad išstumtų šimtus uolių džihadistų iš teritorijos šalies rytuose, prie sienos su Iraku.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad kurdų ir arabų kovotojų aljansas pirmadienį tęsia puolimą, bet susiduria su sunkiai įveikiamomis kliūtimis.

„SDF lėtai juda į IS (kontroliuoto) katilo likučius“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Tačiau puolimas stringa dėl minų, snaiperių ir ekstremistų iškastų gynybinių tunelių, nurodė jis.

SDF atstovas Mustafa Bali (Mustafa Balis) savo ruožtu sakė, kad paskutinėje savo užuoglaudoje džihadistai laiko „dešimtis SDF įkaitų“, bet neigė pranešimus apie neva vykdomas egzekucijas.

Aljansas nuo rugsėjo stengiasi išstumti džihadistus iš rytinės Deir az Zoro provincijos, padedant JAV vadovaujamos koalicijos aviacijai.

Džihadistų atsijojimas

Nuo gruodžio dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia su IS kovotojais susijusių moterų ir vaikų, pasitraukė į SDF kontroliuojamą teritoriją.

Šalia Baghuzo gyvenvietės JAV remiamos pajėgos tikrino naujai atvykusiuosius, tolesnei apklausai atskirdamos įtariamus džihadistus.

Dar 600 iš neramumų zonos pabėgusių žmonių pasiekė SDF teritoriją sekmadienį, nurodė SOHR.

Tarp jų yra 20 įtariamų IS narių, įskaitant dvi prancūzes, septynis turkus ir tris ukrainiečius, pranešė organizacija, renkanti informaciją iš savo šaltinių Sirijoje.

Per kelias dienas puolimą ketinančios užbaigti SDF pajėgos sekmadienį pranešė, kad per tiesioginius susirėmimus lengvaisiais ginklais jos užėmė maždaug 40 džihadistų kontroliuotų pozicijų.

Anksčiau aljansas sakė, kad maždaug vieno kvadratinio kilometro plote gali būti likę iki 600 džihadistų ir šimtai civilių gyventojų.

Tačiau SDF atstovas M. Bali sako, kad „kalifatą“ 2014 metais paskelbusio džihadistų lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) tarp jų nėra ir greičiausiai jo nėra net Sirijoje.

Viešpatavimo viršūnėje dydžiu Britanijai prilygusią teritoriją IS grupuotė valdė geležiniu kumščiu, taikydama griežtą islamo teisės interpretaciją.

Tačiau ilgainiui keliais frontais puolimą prieš IS vykdžiusioms įvairioms pajėgoms pavyko atsiimti didžiąją dalį teritorijų iš džihadistų.

IS kovotojai dabar slapstosi didžiulėje Sirijos dykumoje ir yra prisiėmę atsakomybę už virtinę kruvinų atakų SDF užimtuose rajonuose.

Planuojamas JAV pajėgų išvedimas

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) netikėtai gruodį paskelbtas pranešimas, kad jis įsako išvesti iš Sirijos visus ten esančius amerikiečių karius, nes ekstremistai jau yra „didžiąja dalimi įveikti“, sukrėtė Vašingtono sąjungininkus.

Šį mėnesį paskelbtoje JAV kariuomenės ataskaitoje sakoma, kad IS „Sirijoje gali atsigauti po 6–12 mėnesių ir atsiimti dalį teritorijos“, jeigu dabartinis spaudimas džidadistams nebus palaikomas.

Sausio mėnesį per vieną IS mirtininko ataką šiauriniame Sirijos Manbidžo mieste žuvo keturi amerikiečiai, penki SDF kovotojai ir 10 civilių gyventojų.

Kaip rodo Pentagono statistika, šis sprogdinimas pagal žuvusių amerikiečių skaičių buvo didžiausias išpuolis prieš Sirijoje su IS kovojančius JAV karius nuo pat jų dislokavimo 2014 metais.

Dėl D. Trumpo sprendimo išvesti JAV pajėgas Sirijos kurdai yra privesti ieškoti saugumo garantijų.

Pasitraukus amerikiečių pajėgoms jie būs lengviau pasiekiami Turkijai, visada laikiusiai kurdų kovotojus „teroristais“ ir prieštaravusia bet kokiai kurdų autonomijai.

Tuo metu dauguma kurdų, likusių beveik aštuonerius metus trunkančio Sirijos pilietinio karo nuošalyje, steigė savo pusiau autonomines institucijas šiaurės rytinėje šalies dalyje.

Numatomas JAV pajėgų išvedimas verčia juos gerinti santykius su kurdų autonomijos nepalaikančiu Damasko režimu.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais, kai Damaskas pamėgino jėga numalšinti įsiplieskusius antivyriausybinius protestus, iš viso žuvo per 360 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Savas

Ar ne laikas butu JAV nezdintis is Sirijos ir palikti tai spresti Asadui

Realybė

Melas. JAV remia teroristus. JAV atakuoja civilius ir Sirijos armiją.

Kkkl

Melas ,kam skleidžiat propaganda, JAV reme IS or duoda teroristams ginklus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS