JAV rinkikų kolegija patvirtino J. Bideno pergalę prezidento rinkimuose | KaunoDiena.lt

JAV RINKIKŲ KOLEGIJA PATVIRTINO J. BIDENO PERGALĘ PREZIDENTO RINKIMUOSE

Joe Bidenas pirmadienį buvo oficialiai patvirtintas išrinktuoju JAV prezidentu per Rinkikų kolegijos balsavimą, užveriantį beveik visas galimybes prezidentui Donaldui Trumpui užginčyti savo pralaimėjimą.

J. Bidenas paraginus amerikiečius „atversti naują lapą“ po visuomenę suskaldžiusių rinkimų, rinkikai visose valstijose susirinko balsuoti, o Kalifornija buvusiam viceprezidentui suteikė 270 balsų daugumą ir atvėrė kelią perimti Baltuosius rūmus sausio 20 dieną.

Daugiau kaip 200 metų gyvuojančios Rinkikų kolegijos procedūra tėra formalumas, patvirtinantis per visuotinius rinkimus balsavusių žmonių valią, bet šiemet ji sulaukė ypatingo dėmesio, nes praeitą mėnesį įvykęs balsavimas buvo labai įtemptas, o D. Trumpas atsisakė pripažinti pralaimėjęs.

Kalifornijos rinkikai pradėjo ploti, kai pirmininkaujantis pareigūnas paskelbė, kad jie visi parėmė J. Bideną ir kad niekas nebalsavo prieš jį. Tuo momentu buvo užtikrinta J. Bideno, kaip šalies 46-ojo prezidento, pergalė.

J. Bidenas pirmadienį pabrėžtinai kritikavo prezidentą Donaldą Trumpą už sukeltą pavojų esminiams demokratijos principams, bet pareiškė amerikiečiams, kad jų šalies demokratinė santvarka galiausiai „nugalėjo“.

Kalbėdamas iš savo namų Vilmingtono mieste Delavero valstijoje tą pačią dieną, kai Rinkikų kolegija patvirtino jo pergalę prezidento rinkimuose, J. Bidenas pirmąkart nuo lapkričio 3-ąją įvykusio visuotinio balsavimo pažėrė tiesioginės kritikos D. Trumpui dėl jo nepagrįstų kaltinimų, esą rinkimai iš jo buvo pavogti. Tokius prezidento argumentus tvirtai atmetė įvairių politinių pažiūrų teisėjai, įskaitant Aukščiausiojo Teismo narius.

Pasak J. Bideno, JAV demokratija šiemet buvo „stumiama, išbandoma, patyrė grėsmę“. Vis dėlto jis pabrėžė, kad šalies sistema pasirodė esanti „atspari, gerai veikianti ir stipri“.

„Šioje šalyje demokratijos liepsna buvo seniai uždegta, – kalbėjo J. Bidenas. – Ir žinome, kad niekas, netgi pandemija arba piktnaudžiavimas valdžia, šios liepsnos negali užgesinti.“

J. Bidenas ir jo komanda tikisi, kad formali pergalė Rinkikų kolegijoje, kaip ir rekordiškai aktyvaus visuotinio balsavimo, per kurį daugiau kaip 81 mln. žmonių palaikė demokratą buvusį viceprezidentą, rezultatai padės šaliai susivienyti ir priimti jo prezidentavimą. Tačiau J. Bideno laukiantys sunkumai buvo akivaizdūs, nes daugelis Kongreso respublikonų, įskaitant kai kuriuos šios partijos aukščiausius lyderius, atsisakė oficialiai pripažinti laimėjus J. Bideną.

Tuo metu D. Trumpas atrodė neketinąs išsižadėti savo linijos.

Išrinktasis prezidentas atkreipė dėmesį į likimo ironiją, kad jis laimėjo užsitikrinęs lygiai tiek pat rinkikų balsų – 306 – kaip ir D. Trumpas ketveriais metais anksčiau. Anuomet D. Trumpas savo pergalę vadino „triuškinama“.

„Pagal jo paties standartus, šie skaičiai reiškia aiškia pergalę, ir pagarbiai užsimenu, kad jie dabar rodo tą patį“, -  kalbėjo J. Bidenas.

Kad kandidatas laimėtų rinkimus, jis turi užsitikrinti mažiausiai 270 rinkikų balsų.

Pats faktas, kad J. Bidenui teko pasakyti tokią kalbą tuojau po Rinkikų kolegijos balsavimo, kuris paprastai tebūna formalumas ir nesulaukia didesnio dėmesio, rodo, koks neįprastas buvo šis porinkiminis laikotarpis, kai D. Trumpas stengėsi kiekviename žingsnyje trukdyti savo varžovui.

Kad ir kaip būtų, 78 metų J. Bidenas savo kalboje akcentavo tuos pačius dalykus, kaip ir per savo prezidentinę kampaniją. Jis žadėjo būti „visų amerikiečių prezidentas“ ir „dirbti lygiai taip pat uoliai dėl tų iš jūsų, kurie už mane nebalsavote, kaip ir dėl tų, kurie balsavo“.

„Dabar laikas atversti naują lapą, kaip darėme per visą savo istoriją, – pabrėžė jis. – Susivienyti, pasveikti.”

Išrinktasis prezidentas pabrėžė, kad tai yra vienintelis būdas šaliai įveikti sunkiausią per daugiau kaip šimtmetį sveikatos krizę. Pasak J. Bideno, siaučiant koronaviruso pandemijai „turime dirbti kartu, suteikti vieni kitiems galimybę ir sumažinti [debatų] temperatūrą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

JAV valdys boba mongrilas

Bidonas greit užvers kanopas ir valdys Ameriką viceprezidentė pusiau negrė pusiau kinietė...Cha cha cha

o zombiai kurie uz Bidena balsavo is kapu

taip pat buvo UZ pergale ?????

Pilietis

Beprotis valdė JAV,patiko durniui vadovauti Amerikai. Kodel bijoma sakyti tiesą, jeigu durnas,vadinasi durnas,juk žmonių nuomone, žmonės supranta kas yra sveikas o kas ne, nes neaptinka jo vadovavimas. Ar tik medikai turi diagnozę konstatuoti ,kad būtų galima pasakyti ,jog jis durnas,Atleiskite, nesveikas, taip reikėtų sakyti ,kad neįžeistum.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS