JAV rinks visų nelegalių migrantų DNR pavyzdžius | KaunoDiena.lt

JAV RINKS VISŲ NELEGALIŲ MIGRANTŲ DNR PAVYZDŽIUS

JAV vyriausybė ketina rinkti visų sulaikytų migrantų, kurie į šalį pateko neteisėtai, DNR pavyzdžius, teigia JAV nacionalinio saugumo departamento (DHS) pareigūnai.

Pasak jų, DHS rengia planą, pagal kurį kiekvieno nelegaliai JAV sieną kirtusio migranto DNR pavyzdys būtų paimamas ir saugomas nacionalinėje duomenų bazėje, kurioje laikomi nusikaltėlių DNR pavyzdžiai.

Nenorėję viešinti savo pavardžių DHS atstovai tvirtino, kad priemonės leis imigracijos pareigūnams ir pasieniečiams geriau įvertinti migrantų ir sulaikytųjų situaciją šalyje.

Duomenų bazė, kartu su FTB DNR pavyzdžių duomenų baze, padės efektyviau užtikrinti teisėtvarką, teigė pareigūnai.

„Tai padės mums dar geriau atpažinti žmones, neteisėtai patekusius į šalį. Taip pat pagerins ir kitų organizacijų atpažinimo pajėgumus“, – tvirtino DHS pareigūnai.

Jų teigimu, pagal Teisingumo departamento 2006 ir 2010 m. priimtas taisykles, DHS jau dabar privalo rinkti sulaikytų asmenų DNR pavyzdžius, tačiau tokios priemonės iki šiol nebuvo įgyvendintos. DNR pavyzdžių rinkimo tvarka jau yra rengiama, kol kas neaišku, kada ji bus įgyvendinta.

Vis dėlto planuojamos priemonės susilaukė kritikos iš žmogaus teisių gynėjų. Pasak jų, be teismo sprendimo sulaikytų asmenų DNR pavyzdžių rinkimas kelia grėsmę privatumo ir pilietinių laisvių atžvilgiu.

„Priverstinis DNR pavyzdžių rinkimas kelia nerimą dėl privatumo ir pilietinių laisvių, jam trūksta pagrindo, ypač, kai DHS jau dabar naudoja švelnesnius atpažinimo metodus, kaip pirštų antspaudai“, – Amerikos pilietinių laisvių sąjungos pranešime teigė teisininkė Vera Eidelman.

„Toks masinis DNR pavyzdžių rinkimas iš esmės pakeičia tokio atpažinimo metodo reikšmę ir paverčia jį visuomenės šnipinėjimo įrankiu, o tai prieštarauja pamatiniams laisvės ir nepriklausomybės principams“, – tikino V. Eidelman.

Anksčiau šiemet JAV pasieniečiai pradėjo atlikinėti „greitus DNR testus“ migrantams, kurie sieną kartu šeimomis. Taip siekiama išsiaiškinti, ar migrantai iš tiesų yra vienos šeimos nariai.

Naująja programa ketinama rinkti kur kas daugiau genetinės informacijos, teigė DHS pareigūnai.

„Tai esmingai skiriasi nuo greitų DNR testų, tai leis sukurti visapusišką žmogaus DNR profilį“, – aiškino vienas pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS