JAV senatorius ragina atlikti tyrimą dėl programėlės „FaceApp“ | KaunoDiena.lt

JAV SENATORIUS RAGINA ATLIKTI TYRIMĄ DĖL PROGRAMĖLĖS „FACEAPP“

  • 3

Rusijoje sukurta populiari programėlė „FaceApp“, leidžianti vartotojams pakeisti savo išvaizdą, kad atrodytų vyresnis arba jaunesni, trečiadienį sulaukė griežtos kritikos Jungtinėse Valstijose, o vienas senatorius paragino Federalinį tyrimų biurą (FTB) atlikti tyrimą.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) kreipėsi į FTB ir JAV vartotojų teisių agentūrą – Federalinę prekybos komisiją (FTC) – „ištirti grėsmes nacionaliniam saugumui ir privatumui“, susijusias su „FaceApp“, naudojamos milijonų amerikiečių, bet sukurtos vienos Sankt Peterburge įsikūrusios bendrovės.

„FaceApp“ rezidavimas Rusijoje kelia klausimų, kaip ir kada bendrovė suteikia prieigą prie JAV piliečių duomenų trečiosioms šalims, potencialiai įskaitant užsienio vyriausybes“, – sakoma Niujorko valstijai atstovaujančio senatoriaus laiške Federaliniam tyrimų biurui.

„Būtų labai neramu, jeigu jautri asmeninė informacija apie JAV piliečius būtų perduodama priešiškai užsienio valstybei, aktyviai užsiimančiais priešiškais kibernetiniais veiksmais apie Jungtines Valstijas“, – pridūrė jis.

„Wireless Lab“ pradėta platinti „FaceApp“ naudoja dirbtinio intelekto technologijas, kad pakeistų vartotojų nuotraukas.

Ch. Schumeras – ne vienintelis susirūpinęs Demokratų partijos narys. Kaip rašo dienraštis „The Washington Post“, partijos Nacionalinis komitetas perspėjo pirminių rinkimų, rengiamų prieš 2020 metų prezidento rinkimus, organizatorius „nedelsiant išsitrinti šią programėlę“.

Demokratų partija itin jautriai reaguoja į bet kokius galimus bandymus ją sekti, ypač susijusius su Maskva, nes kai kurie demokratų pareigūnai tapo rusų kompiuterinių įsilaužėlių taikiniais per 2016 metų prezidento kampaniją.

„FaceApp“ atstovai Ch. Shumero laiško kol kas nepakomentavo, bet bendrovės generalinis direktorius Jaroslavas Gončiarovas sakė „The Washington Post“, kad programėlė vartotojų nuotraukų nenaudoja jokiems kitiems tikslams.

Jis aiškino laikraščiui, kad dauguma nuotraukų iš bendrovės serverių ištrinamos per dvi paras, ir pridūrė, kad Rusijos tarnyboms jokia prieiga prie vartotojų duomenų nesuteikiama.

2017 metais rusų bendrovės „Wireless Lab“ pradėta platinti „FaceApp“ naudoja dirbtinio intelekto technologijas, kad pakeistų vartotojų nuotraukas – modifikuotų jų plaukų spalvą, pridėtų raukšlių ir kitokiais efektais sukurtų vyresnio žmogaus atvaizdą.

Šiuo metu ši programėlė yra populiariausia tarp nemokamų programėlių, kurias galima parsisiųsti per platformą „Google Play“. Ji turi daugiau kaip 100 mln. vartotojų ir yra sudominusi kai kurias garsenybes, tokias kaip muzikos superžvaigždė Drake'as (Dreikas) ir NBA čempionas Stephenas Curry (Stefenas Karis).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O tai

Jau dugnas dugne:)

Stipkit demokratines atmatos .....

Amerikosu atmatos, tai FB ir Google nerenka ir neperduoda musu duomenis Amerikos CZV, FBI. ? Jeigu Amerika renka reiskia viskas gerai, o jeigu Rusija sukure gera programele ir NERENKA duomenu tai jau ,,rusai puola,, Pridurkai pasikarkit. o mes NAUDOSIM

...

O kai MES visus savo duomenis atiduodam FB, tai čia ne grėsmė?.. o kai DAR tame FB ir MŪSŲ valstybinės institucijos viešinasi, tai - AR tai ne Valstybės IŠDAVYSTĖ, AR tai ne viešas šnipinėjimas?.. KADA bus tas FB uždraustas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS