JAV suimti du floridiečiai, susiję su D. Trumpo advokatu ir tyrimu dėl Ukrainos | KaunoDiena.lt

JAV SUIMTI DU FLORIDIEČIAI, SUSIJĘ SU D. TRUMPO ADVOKATU IR TYRIMU DĖL UKRAINOS

Dviem Floridos verslininkams, susijusiems su Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) advokatu ir prezidento apkaltos tyrimu dėl Ukrainos, ketvirtadienį buvo pateikti federaliniai kaltinimai rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimais.

Kaltinimai yra susiję su 325 tūkst. dolerių (295 tūkst. eurų) auka grupei, remiančiai D. Trumpo perrinkimą.

Su D. Trumpo advokatu Rudy Giuliani (Rudžiu Džulianiu) susiję Levas Parnasas ir Igoris Frumanas buvo areštuoti trečiadienį, bandantys įlipti į tarptautinio reiso lėktuvą su bilietais į vieną pusę Dulleso (Daleso) tarptautiniame oro uoste Virdžinijoje netoli Vašingtono, sakė Manhatano prokuroras Geoffrey Bermanas (Džefris Bermanas).

L. Parnasas ir I. Frumanas buvo areštuoti dėl keturių kaltinimų, įskaitant kaltinimus sąmokslu, klaidingais pareiškimais Federalinei rinkimų komisijai ir įrašų klastojimu. Šie du vyrai turėjo svarbius vaidmenis R. Giuliani bandant inicijuoti Ukrainoje korupcijos tyrimą prieš D. Trumpo politinį varžovą, demokratų pretendentą į prezidentus Joe Bideną (Džo Baideną) ir jo sūnų Hunterį (Hanterį).

Tai pirmi kriminaliniai kaltinimai, susiję su kontroversija dėl Ukrainos. Nors jie dar nereiškia, kad prezidentas pažeidė įstatymą, šie kaltinimai kelia papildomų klausimų dėl to, kaip D. Trumpui ir R. Giuliani artimi žmonės siekė pasinaudoti įtaka.

D. Trumpas savo apkaltos tyrimą vadina neturinčiu pagrindo ir politiškai motyvuotu. Išvykdamas iš Baltųjų rūmų į politinį mitingą Mineapolyje jis sakė nepažįstantis L. Parnaso ar I. Frumano ir nesikalbėjęs su R. Giuliani apie juos.

„Neturiu su tuo nieko bendra“, – sakė D. Trumpas.

G. Giuliani taip pat nekomentavo.

Įrašai rodo, kad L. Parnasas ir I. Frumanas 2018 metų gegužę iš vienos kompanijos pervedė 325 tūkst. dolerių auką politinės veiklos komitetui „America First Action“. Bet dėl vienos bylos paviešinti įrašai rodo, kad kompanija, kuri buvo nurodyta kaip pervedimą atlikęs subjektas, nebuvo tų pinigų šaltinis.

Ši didelė auka D. Trumpą remiančiam politinės veiklos komitetui buvo su L. Parnasu ir I. Frumanu siejamų politinių išlaidų dalis. Per kiek daugiau nei du mėnesius respublikonų kampanijoms ir politinės veiklos komitetams buvo paaukota mažiausiai 478 tūkst. dolerių (433,4 tūkst. eurų).

Dėl šių pinigų palyginti nežinomi verslininkai greit galėjo bendrauti su aukščiausiais Respublikonų partijos pareigūnais ir susitiko su D. Trumpu Baltuosiuose rūmuose ir jo golfo kurorte „Mar-a-Lago“.

Prokurorai įtaria, kad L. Parnasas paprašius Ukrainos vyriausybės pareigūnams ragino vieną Kongreso narį siekti JAV ambasadorės Ukrainoje nušalinimo. Tai įvyko maždaug tuo metu, kai L. Parnasas ir I. Frumanas įsipareigojo surinkti šiam politikui daugiau kaip 20 tūkst. dolerių (18 tūkst. eurų).

Teismo dokumentuose šio Kongreso nario pavardė neminima, bet paaukotos sumos atitinka buvusio Atstovų Rūmų nario Pete'o Sessionso (Pito Sešonzo), Teksasui atstovavusio respublikono, kuris lapkritį nebuvo perrinktas, kampanijos finansines ataskaitas.

Sovietų Sąjungoje gimę JAV piliečiai L. Parnasas ir I. Frumanas kitą savaitę turi pasirodyti teisme Niujorke. Jiems kol kas atstovauja Kevinas Downingas (Kevinas Dauningas), kuris atstovavo buvusiam D. Trumpo kampanijos vadovui Paului Manafortui (Polui Manafortui), apkaltintam milijonų dolerių, gautų už patarinėjimą Ukrainos politikams, nuslėpimu.

Naujoje byloje taip pat kaltinami L. Parnaso verslo partneris Davidas Correia (Deividas Koreja) ir Ukrainoje gimęs JAV pilietis Andrey Kukushkinas (Andrejus Kukuškinas).

L. Parnasas ir I. Frumanas buvo areštuoti, kai bandė išskristi į Frankfurtą Vokietijoje, sakė apie tyrimą informuotas šaltinis. Pasak jo, JAV pareigūnai aiškinasi, ar Franfurtas galėjo būti stotelė pakeliui į Ukrainą.

Naujienų agentūra AP praėjusią savaitę pranešė, kad L. Parnasas ir I. Frumanas padėjo surengti sausio mėnesį įvykusį Ukrainos buvusio generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos ir R. Giuliani susitikimą Niujorke, taip pat – kitus susitikimus su vyriausybės aukšto rango pareigūnais.

R. Giuliani pastangas inicijuoti tyrimą Ukrainoje atkartojo D. Trumpo liepos 25 dienos telefoninis pokalbis su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Šis pokalbis dabar yra JAV prezidento apkaltos tyrimo centre.

Atstovų Rūmų demokratai ketvirtadienį nurodė L. Parnasui ir I. Frumanui perduoti dokumentus, kuriuos jie atsisakė pateikti trims Atstovų Rūmų komitetams, taip pat iškvietusiems R. Giuliani.

Informatoriaus – neįvardijamo žvalgybos pareigūno – oficialiame skunde dėl minėto D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio minimi R. Giuliani partneriai Ukrainoje, bandę susisiekti su V. Zelenskio komanda, tačiau neaišku, ar čia turimi galvoje L. Parnasas ir I. Frumanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS