JAV valstybės sekretorius: Kinija veikia vis represyviau namuose ir agresyviau – užsienyje | KaunoDiena.lt

JAV VALSTYBĖS SEKRETORIUS: KINIJA VEIKIA VIS REPRESYVIAU NAMUOSE IR AGRESYVIAU – UŽSIENYJE

Stiprėjanti Kinija meta iššūkį pasaulio tvarkai, veikdama vis „represyviau“ ir „agresyviau“, naudodamasi savo įtaka, sekmadienį parodytame interviu sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

„Pastaruosius kelerius metus stebėjome, kaip Kinija veikia vis represyviau namuose ir agresyviau – užsienyje. Tai yra faktas“, – televizijos CBS laidai „60 Minutes“ sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Šis komentaras nuskambėjo JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenas) per savo pirmąją kalbą Kongresui trečiadienį pabrėžus, kad jis nesiekia konfliktuoti su Pekinu.

J. Bidenas nurodė pasakęs Kinijos prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui), kad XXI amžiuje dominuojantis veiksnys bus konkurencija ir kad „mes sveikiname konkurenciją, tačiau nesiekiame konflikto“.

Tikslas – išlaikyti šią taisyklėmis grindžiamą tvarką, kuriai Kinija meta iššūkį.

Pasak A. Blinkeno, Kinija yra „vienintelė šalis pasaulyje, turinti karinį, ekonominį, diplomatinį pajėgumą pakenkti arba mesti iššūkį taisyklėmis grindžiamai tvarkai, kuri mums labai rūpi ir kurią esame pasiryžę ginti“.

„Tačiau norime labai aiškiai kai ką pasakyti... mūsų tikslas – ne varžyti Kiniją, ją stabdyti, nugalėti. Tikslas – išlaikyti šią taisyklėmis grindžiamą tvarką, kuriai Kinija meta iššūkį“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Per pastaruosius kelerius metus įtampa tarp Kinijos ir JAV labai padidėjo, Vašingtonui taip pat reaguojant į Pekino ryžtingus karinius veiksmus ir žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant represinį elgesį su daugiausiai musulmoniška uigūrų mažuma, Jungtinių Valstijų įvardytą prilygstančiu genocidui.

JAV neatmeta galimybės boikotuoti Pekino žiemos olimpiadą

JAV administracija kol kas nesvarstė klausimo dėl 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių boikoto, tačiau neatmeta galimybės, kad toks sprendimas gali būti priimtas, pareiškė valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Per interviu televizijai CBS A. Blinkenas sutiko su laidos vedėjos nuomone, kad Kinijos valdžia vykdo genocidą vakariniame Sindziango regione gyvenančios gyvenančios uigūrų mažumos atžvilgiu. Paklaustas, ar Jungtinės valstijos galėtų dėl to boikotuoti Pekino olimpiadą, valstybės sekretorius atsakė: „Niekada nesakykite, kad tai neįmanoma. Tiesiog šiuo metu tai nėra klausimas, į kurį esame sutelkę dėmesį.“

A. Blinkenas pridūrė: „Tiesiog dabar nagrinėjame kitus dalykus, iki žaidynių – dar visi metai.“

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

Numatoma, kad Pekino žiemos olimpinės žaidynės prasidės kitų metų vasario 4-ąją, praėjus vos pusmečiui po vasaros olimpiados Tokijuje.

Kalbėdamas apie JAV ir Kinijos santykius apskritai, valstybės sekretorius pabrėžė, kad ginkluotas konfliktas tarp šalių prieštarautų jų abiejų interesams. 

„Toks konfliktas ar net judėjimas ta kryptimi smarkiai kirstųsi tiek su Kinijos, tiek su JAV interesais“, – sakė jis interviu „CBS News“.

Tuo pat metu A. Blinkenas pareiškė: „Kelis pastaruosius metus matome, kad Kinija griebiasi vis griežtesnių represijų namuose ir vis agresyviau elgiasi užsienyje. Tai faktas.“

Visgi valstybės sekretorius pridūrė: „Negalime sau leisti prabangos neturėti reikalų su Kinija. Santykiuose esama realių sunkumų – tiek kalbant apie rungtyniavimą, tiek apie konkurenciją, tiek apie bendradarbiavimą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

JANKIŲ Blinkinas privalo į s i s a v i n t i ,jog

ŽMONIJOS gyvenimo istorijoje --v i s o s egzistavusios IMPERIJOS ž l u g o, tai atsitiks ,be jokios i š i m t i e s ir JANKIAMS --tik neprofesionalūs politikai NEGEBA tai įvertinti.

Faktas

Kinija ir Rusija kopijuoja JAV. Daro tą patį ir taip p[at. Geri mokiniai. Tad nėra reikalo loti ant Kinijos.

Anonimas

Uzsiciaupk amerikoniska atmata. Negrai Pindostane simtais zudo baltuosius. Bidonas kviecia visus nigerius prisideti naikinant batuju rase.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS