JAV valstybės sekretorius naujai muzikinės diplomatijos iniciatyvai į rankas paėmė gitarą | KaunoDiena.lt

JAV VALSTYBĖS SEKRETORIUS NAUJAI MUZIKINĖS DIPLOMATIJOS INICIATYVAI Į RANKAS PAĖMĖ GITARĄ

  • 2

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) labiau garsėja pasaulio paramos Ukrainai telkimu, bet trečiadienį paėmė į rankas kitą mėgstamą diplomatijos įrankį – savo gitarą.

Visą gyvenimą muzikai neabejingas JAV diplomatijos vadovas įgūdžius groti gitara pademonstravo pradėdamas naują muzikinės diplomatijos iniciatyvą siųsti garsius amerikiečių artistus pasirodyti užsienio šalyse, įskaitant Kiniją ir Saudo Arabiją.

Valstybės departamento oficialių priėmimų salėje pasirodžius tokiems muzikantams, kaip džiazo legenda Herbie Hancockas (Herbis Hankokas), su „Nirvana“ ir „Foo Fighters“ išgarsėjęs Dave'as Grohlas (Deivas Grolas) bei kylanti popmuzikos dainininkė Gayle (Geil), A. Blinkenas ir pats užlipo ant scenos prisidėti prie grupės.

Jis pajuokavo, kad tikrai visus išbaidys, pagrojo ritmine gitara ir pažeminęs savo paprastai švelnų balsą padainavo bliuzo legendos Muddy Waterso (Madžio Voterso) „Hoochie Coochie Man“. Žiūrovai, tarp kurių buvo daug jo pavaldinių, palaikė jį pritarimo šūksniais.

JAV popkultūra daug dešimtmečių dominuoja didelėje pasaulio dalyje, nors išaugo praktiškai be vyriausybės paramos.

Šaltojo karo laikais JAV dažnai siųsdavo artistus į užsienį pavergti tenykščių žiūrovų. Tarp siunčiamų atlikėjų buvo daug juodaodžių, tuo metu kai kur savo pačių šalyje turėdavusių groti segregacijos sąlygomis.

Pagal naująją A. Blinkeno iniciatyvą H. Hancockas nuvyks į Jordaniją per džiazo pianisto Duke'o Ellingtono (Djuko Elingtono) 1963 metų gastrolių metines. Jis taip pat nuvyks į Saudo Arabiją ir tai bus pirma tokia kelionė. Griežtai pagal islamo principus gyvenanti Saudo Arabija tik neseniai ėmė leisti viešus muzikinius pasirodymus.

Nereikia žinoti jokios istorijos, kad pajustum muzikos perteikiamus jausmus, nes muzika savo esme kalba apie ryšį, įsišaknijusį mūsų bendroje žmogaus prigimtyje.

Filadelfijos orkestras lapkritį nuvyks į Kiniją paminėti 50-ųjų savo pirmų gastrolių šioje šalyje metinių. 1973-aisiais Kinija buvo iš esmės uždara pasauliui, joje į pabaigą ėjo kultūrinė revoliucija.

Būdas statyti tiltus

Pasaulinė muzikinės diplomatijos iniciatyva numato amerikiečių gastroles 30-yje šalių per ateinančius vienus metus, įskaitant JAV reperių apsilankymą Nigerijoje padiskutuoti apie tai, kaip galima naudoti muziką sprendžiant konfliktą.

Daug dešimtmečių JAV diplomatija stengėsi pasitelkti muzikos galią tiltams statyti, amerikiečių ir kitų pasaulio šalių žmonių bendradarbiavimui skatinti, savo kalboje sakė A. Blinkenas.

„Nereikia žinoti jokios istorijos, kad pajustum muzikos perteikiamus jausmus, nes muzika savo esme kalba apie ryšį, įsišaknijusį mūsų bendroje žmogaus prigimtyje“, – sakė jis.

Vakaras Valstybės departamente pasižymėjo ir reta Vašingtonui partijų santarvės gaida. Atstovų Rūmų narys, respublikonas Mike'as McCaulas (Maikas Makolas), vadovaujantis Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetui, gyrė A. Blinkeno puikų darbą ir palygino vakarą su legendiniais pasirodymais Baltuosiuose rūmuose valdant prezidentui Johnui F. Kennedy (Džonui F. Kenedžiui).

Renginys vyko neseniai renovuotoje Valstybės departamento priėmimų salėje, pavadintoje JAV nepriklausomybės karo laikų diplomato ir erudito Benjamino Franklino (Bendžamino Franklino) vardu, po spindinčiais sietynais ir įspūdingu JAV herbu ant lubų.

„Būti čia man didelė garbė, bet tuo pačiu jaučiuosi keistokai“, – pradėdama savo pasirodymą pasakė poprokerė Aimee Mann (Eimi Man).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Geriau

Pasiimtu lietuviska GITANA,ot subelstu roksine opera-BENDER-ZELIA SUPER STAR.

tik

su gitara nepridengsi jo visu /nuopelnu/ zmonems kurie naikinami bilblyn /artistu/ patvirtyntais isakymaispz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS