JAV žada palaikyti Izraelį, nesvarbu, kas stovės prie jo vyriausybės vairo | KaunoDiena.lt

JAV ŽADA PALAIKYTI IZRAELĮ, NESVARBU, KAS STOVĖS PRIE JO VYRIAUSYBĖS VAIRO

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) ketvirtadienį Vašingtone susitikęs su JAV aukščiausio rango pareigūnais sulaukė pažado dėl paramos jo šaliai nepriklausomai nuo to, kas taps naujuoju žydų valstybės lyderiu, premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) susidūrus su realia grėsme netekti valdžios.

JAV saugumo ir gynybos pareigūnai B. Gantzui taip pat sakė, kad padės papildyti Izraelio oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas) raketų atsargas. Per pastarąjį konfliktą su Gazos Ruožą valdančiu islamistų judėjimu „Hamas“ kovotojai paleido į žydų valstybę daugiau kaip 4,3 tūkst. raketų, bet didžioji dauguma jų buvo numuštos „Iron Dome“. 

Amerikiečių pareigūnai taip pat paragino Izraelį imtis žingsnių įtampai sumažinti.   

„Nekalbėsime apie formuojamą vyriausybę, kol šis procesas tebevyksta“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Neda Price'as (Nedas Praisas) po Izraelio gynybos ministro susitikimo su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

„Nepriklausomai nuo to, kas įvyks, kokia bus vyriausybė, mūsų tvirta parama, nepajudinama parama išliks“, – sakė jis. 

Pentagone JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) pakartojo, kad Vašingtonas palaiko Izraelio teisę į savigyną, tačiau dėl saugumo taip pat būtina imtis žingsnių pasitikėjimui tarp žydų valstybės ir palestiniečių atkurti.

„Prezidentas pareiškė tvirtai palaikąs planus papildyti Izraelio oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“, padėjusios išgelbėti tiek daug nekaltų žmonių gyvybių per pastarąjį konfliktą, raketų atsargos“, – sakė Ll. Austinas Izraelio gynybos ministrui.      

„Dabar judant pirmyn siekiame ilgalaikio saugumo tiek Izraeliui, tiek palestiniečiams“, – kalbėjo gynybos sekretorius.

„Kaip praėjusią savaitę Izraelyje aiškiai nurodė mano kolega sekretorius A. Blinkenas, reikia daug nuveikti, kad būtų atkurtas abipusis pasitikėjimas ir sudarytos sąlygos atnaujinti prasmingą bendradarbiavimą, siekiant įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį“, – sakė jis.    

B. Gantzas atvyko į Vašingtoną iškart po to, kai Izraelio opozicinės partijos, kurių vienai priklauso ir gynybos ministras, trečiadienį sutarė suformuoti naują koalicinę vyriausybę. Jos paskyrimas turėtų užbaigti ministro pirmininko B. Netanyahu, ilgiausiai Izraelio premjero pareigas einančio politiko, 12 metų trukusį valdymą.

Visgi neaišku, ar margai koalicijai pavyks išsilaikyti pakankamai ilgai, kad B. Netanyahu netektų posto.  

Koalicija suformuota tebegaliojant trapioms paliauboms tarp Izraelio ir „Hamas“, nutraukusioms 11 dienų trukusias nuožmias kautynes, per kurias žydų valstybės pajėgos intensyviai bombardavo Gazos Ruožą, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo raketų atakų.    

Antskrydžiai ir artilerijos apšaudymai Gazoje pareikalavo 254 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybių. Tuo metu iš pajūrio anklavo paleistos raketos ir kiti sviediniai žydų valstybėje pražudė 13 žmonių, įskaitant vieną vaiką.

B. Gantzas nesusitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), kurio santykiai su B. Netanyahu gana prieštaringi.

Tačiau gynybos ministras susitiko su Baltųjų rūmų patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu), kuris „akcentavo būtinybę užtikrinti, kad Gazos žmones pasiektų skubi humanitarinė pagalba“, rašoma po susitikimo išplatintame pranešime. 

B. Gantzas ir J. Sullivanas taip pat aptarė Irano keliamą grėsmę regionui, Vašingtonui dedant pastangas atgaivinti 2015 metų susitarimą dėl Teherano branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų sušvelninimą. 

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

„Šiuo metu Iranas toliau kuria branduolinį ginklą ir toliau ginkluoja kovotojus visuose Artimuosiuose Rytuose“, – Izraelio gynybos ministras sakė Ll. Austinui. 

„Man puikiai žinoma apie svarbų dialogą dėl būsimo susitarimo, sustabdysiančio jo branduolinį ginklavimąsi“, – kalbėjo jis.

„Mūsų dialogas itin svarbus siekiant užtikrinti, kad bet koks susitarimas būtų veiksmingas ir atkirstų Iraną nuo branduolinių ginklų“, – pridūrė B. Gantzas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kitaip ir nebuna juk jav valdoma u spec t su korporacijom kuria proteguoja statytinis kaip visuomet bet kai Trumpas pa bande viska pakeist sionistai pasiuto ir kas vyksta polirekursu patys matote ir jei dar suprantate tai neveltui zydai keicia valdzia nes sis perlenke /lazda/ ir liko atpirkymo oziu ir pagal ju politagresinius veiksmus ju dar ne 1 bus ? gal pompeo o gal sorosiukas zino tik masonai?;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS