Jemeno sukilėliai žada tęsti išpuolius Raudonojoje jūroje: nesvarbu, kiek aukų tai mums kainuos | KaunoDiena.lt

JEMENO SUKILĖLIAI ŽADA TĘSTI IŠPUOLIUS RAUDONOJOJE JŪROJE: NESVARBU, KIEK AUKŲ TAI MUMS KAINUOS

  • 7

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai antradienį pareiškė, kad solidarizuodamiesi su Gazos Ruožu nesustabdys išpuolių prieš laivus Raudonojoje jūroje, nors Jungtinės Valstijos paskelbė apie naują jūrų saugumo koaliciją.

Sukilėlių dronų ir raketų atakos, iš kurių naujausia pirmadienį buvo nukreipta prieš du laivus, grasina sutrikdyti pasaulinės prekybos srautus, o didžiosios laivybos įmonės sustabdė eismą Bab al Mandebo sąsiauriu.

„Net jei Amerikai pavyks mobilizuoti visą pasaulį, mūsų karinės operacijos nenutrūks (...) nesvarbu, kiek aukų tai mums kainuos“, – socialiniame tinkle „X“ sakė husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti (Mohamedas Buchaitis).

Sukilėlių atstovas spaudai Mohammedas Abdul Salamas (Mohamedas Abdul Salamas) sakė, kad „JAV suformuota koalicija siekia apsaugoti Izraelį ir militarizuoti jūrą“, ir pridūrė, kad „bet kas, kas siekia išplėsti konfliktą, turi prisiimti šių veiksmų pasekmes“.

Abu pareigūnai kalbėjo po to, kai Pentagono vadovas Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) pirmadienį paskelbė apie dešimties šalių koaliciją, kurios tikslas – malšinti Jemeno husių sukilėlių raketų ir dronų atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje. Prie koalicijos, be kitų, prisijungė Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Italija.

L. Austinas pabrėžė, kad ši saugumo koalicija sieks užtikrinti laivybos laisvę visoms šalims ir padidinti Artimųjų Rytų regiono saugumą bei klestėjimą.

Jemeno husių sukilėliai suintensyvino išpuolius prieš tanklaivius, krovininius laivus ir kitus laivus Raudonojoje jūroje, norėdami daryti spaudimą Izraeliui per du mėnesius trunkantį karą su palestiniečių „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože.

Pirmadienį jie pareiškė, kad buvo įvykdyti išpuoliai prieš Norvegijos laivą „Swan Atlantic“ ir kitą laivą, plaukusius gyvybiškai svarbiu vandens keliu tarp Azijos ir Europos.

Jungtinių Valstijų centrinis štabas (CENTCOM) nurodė, kad „Swan Atlantic“ „buvo užpultas vienkartiniu atakos dronu ir priešlaivine balistine raketa, paleista iš husių kontroliuojamų teritorijų Jemene“.

Jis teigė, kad valdomų raketų eskadrinis minininkas „USS Carney“ „sureagavo, kad įvertintų žalą“.

Maždaug tuo pačiu metu „birių krovinių laivas „MV Clara“ pranešė apie sprogimą vandenyje netoli jo buvimo vietos“, teigė CENTCOM.

Nurodoma, kad per šias atakas niekas nenukentėjo.

Net jei Amerikai pavyks mobilizuoti visą pasaulį, mūsų karinės operacijos nenutrūks (...) nesvarbu, kiek aukų tai mums kainuos.

L. Austinas antradienį pasmerkė precedento neturinčius Jemeno husių sukilėlių išpuolius prieš užsienio laivus Raudonojoje jūroje, teigdamas, kad jie kelia grėsmę pasaulinės prekybos srautams.

„Sekretorius L. Austinas pasmerkė husių išpuolius prieš tarptautinę laivybą ir pasaulinę prekybą kaip neturinčius precedento ir nepriimtinus, pažymėdamas, kad šie išpuoliai kelia grėsmę laisvam prekybos srautui“, – sakė Pentagono atstovas Patas Ryderis (Patas Raideris).

„Sunku perimti“

Smarkiai išaugus draudimo išlaidoms didžiosios laivybos kompanijos nusprendė nukreipti savo laivus aplink pietinį Afrikos kyšulį.

Danijos laivybos kompanija „A.P. Moller-Maersk”, kuriai tenka 15 proc. viso pasaulio konteinerių krovinių, ir kuri yra viena iš laivybos milžinių, sustabdė plaukiojimą per svarbų Raudonosios jūros sąsiaurį.

Antradienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad „visi laivai, kurie anksčiau buvo sustabdyti ir turėjo plaukti per regioną, dabar bus nukreipti aplink Afriką per Gerosios vilties kyšulį“.

Pirmadienį „Maersk“ turėjo maždaug 20 laivų, kurie buvo sustabdę tranzitą, iš kurių pusė dar laukė.

Pasak analitikų, saugumo koalicija mažai ką gali padaryti, kad sustabdytų husių sukilėlių, turinčių balistinių raketų, sparnuotųjų raketų ir dronų arsenalą, išpuolius.

„Husiai turi didelį arsenalą įvairių dronų ir raketų, kurias gali leisti (...) ir kai kuriuos iš jų bus sunku perimti vidutiniam kariniam laivynui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Londono karališkojo koledžo profesorius Andreas Kriegas (Andrėjas Krigas).

Rizikos vertinimo firmos „Verisk Maplecroft“ atstovas Torbjornas Soltvedtas (Torbjornas Soltvetas) teigė, kad „grėsmę laivybai taip pat didina grupės gebėjimas dislokuoti priešlaivines minas ir vykdyti koordinuotas operacijas naudojant valtis ir sraigtasparnius“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

>>>jankies/faktas

Kacapjo- idi nx!

Duotų laivų įguloms po keletą

stingerių ir po 20mm pabūklą .Baigtųsi primatų siautėjimas tą pačią dieną

jankies go home

Skraido jankiai aplink Azijos regiono naftą kaip musės aplink shuda ir net Norvegija prisijungė, nei jaugi savos pritrūko arba pageidauja už dyką iš Irako ar Sirijos? Belieka tik palinketi , kad vakaru besočiai paspringtu husiu raketos pagalba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS