JK ir Australija pasirašė naują gynybos susitarimą | KaunoDiena.lt

JK IR AUSTRALIJA PASIRAŠĖ NAUJĄ GYNYBOS SUSITARIMĄ

  • 1

Jungtinė Karalystė ir Australija ketvirtadienį Kanberoje pasirašė naują gynybos susitarimą, sudarysiantį sąlygas abiem ilgametėms sąjungininkėms priimti viena kitos karius ir dalytis karinės žvalgybos duomenimis.

Pasak abiejų šalių ministrų, į sandorį įtrauktas „susitarimas dėl pajėgų statuso“, pagal kurį kiekvienos šalies kariams bus lengviau dislokuotis ir veikti kitos šalies teritorijoje.

JK gynybos ministras Grantas Shappsas (Grantas Šapsas) ir jo kolega iš Australijos Richardas Marlesas (Ričardas Marlzas) pasirašė susitarimą per ceremoniją parlamente Kanberoje.

„Pasauliui tampant vis sudėtingesniam ir labiau neužtikrintam, turime modernizuoti savo svarbiausias partnerystes“, – po sutarties pasirašymo žurnalistams sakė R. Marlesas.

„Šiandien pasiekti susitarimai užtikrins šį rezultatą ateityje“, – pridūrė jis.

Susitarimas neprilygsta visiškam abipusės gynybos paktui, kuris įpareigotų vieną šalį įsikišti, jei kita šalis būtų užpulta arba jai kiltų grėsmė.

Vietoj to abi šalys pareiškė, kad yra „įsipareigojusios konsultuotis“, jei iškiltų grėsmė.

Pasauliui tampant vis sudėtingesniam ir labiau neužtikrintam, turime modernizuoti savo svarbiausias partnerystes.

NATO sąjungininkių susitarime dėl pajėgų statuso nustatomos priimančiojoje šalyje dislokuoto užsienio karinio kontingento taisyklės.

Australija su Jungtinėmis Valstijomis jau yra sudariusi ilgalaikį susitarimą dėl jų karinių pajėgų statuso.

Australija, JK ir JAV yra besikuriančio AUKUS gynybos aljanso – reikšmingo pakto, kuriuo siekiama stiprinti saugumą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir atremti stiprėjančią Kinijos galią – narės.

Pagal AUKUS paktą įsipareigojama padėti Australijai įsigyti galingų atominių povandeninių laivų laivyną. Tai bus vienas didžiausių karinių patobulinimų šalies istorijoje.

Ketvirtadienio susitarimas palengvintų, pavyzdžiui, Australijos jūreivių mokymąsi JK atominiuose povandeniniuose laivuose arba britų įgulų darbą Australijoje.

Londono ir Vašingtono vyriausybės, susidūrusios su galimų politinių pokyčių perspektyva, skubėjo padėti pagrindus AUKUS susitarimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

Nuo ko ginsis ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS