JK parlamentarai patvirtino griežtą ataskaitą apie ekspremjerą B. Johnsoną | KaunoDiena.lt

JK PARLAMENTARAI PATVIRTINO GRIEŽTĄ ATASKAITĄ APIE EKSPREMJERĄ B. JOHNSONĄ

  • 3

Jungtinės Karalystės parlamentarai pirmadienį didele persvara nubalsavo už tai, kad iš buvusio ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) būtų atimtas leidimas būti parlamente, ir pritarė ataskaitai, kurioje teigiama, kad jis melavo apie vakarėlius Dauningo gatvėje, rengtus pažeidžiant COVID-19 pandemijos metu galiojusias taisykles.

Po kelias valandas trukusių debatų, vykusių per B. Johnsono 59-ąjį gimtadienį, įstatymų leidėjai 354 balsais prieš septynis pritarė Bendruomenių Rūmų privilegijų komiteto išvadoms, o daugelis konservatorių, įskaitant ministrą pirmininką Rishi Sunaką (Rišį Sunaką), susilaikė.

Debatų metu parlamentarai ir ekspremjerė Theresa May (Tereza Mei) ragino kolegas pasmerkti B. Johnsoną, pasitraukusį iš parlamento, kai jam buvo pranešta apie išvadas.

B. Johnsono pirmtakė Th. May sakė, kad balsavimas bus „mažas, bet svarbus žingsnis atkuriant žmonių pasitikėjimą“ parlamentu.

Th. May paragino savo partiją „parodyti, kad esame pasirengę imtis veiksmų, kai vienas iš mūsų, kad ir kokias aukštas pareigas užimtų, pasirodo esąs netinkamas“, taip akivaizdžiai pašiepdama R. Sunaką ir jo sprendimą susilaikyti.

B. Johnsonas ir mažėjantis jo šalininkų būrys Privilegijų komiteto ataskaitą pavadino raganų medžiokle.

Buvęs vyriausybės ministras Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) teigė, kad komitetas „sąmoningai stengėsi kuo nepalankiau interpretuoti p. Johnsono veiklą“.

Tačiau R. Sunakas, kuris pažadėjo atkurti vyriausybės principingumą, teigė, kad komiteto nariai iš abiejų partijų kruopščiai atliko savo darbą.

„Nėra precedento“

Nepaisant to, R. Sunakas prieš balsavimą dėl šio pranešimo atsisakė nurodyti, kokį sprendimą parlamento nariai turėtų priimti.

Tai yra Parlamento, o ne vyriausybės reikalas. Tai svarbus skirtumas, todėl nenorėčiau niekam daryti įtakos prieš balsavimą.

„Tai yra Parlamento, o ne vyriausybės reikalas. Tai svarbus skirtumas, todėl nenorėčiau niekam daryti įtakos prieš balsavimą“, – televizijai ITV teigė jis.

Tačiau opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) stengėsi daryti spaudimą R. Sunakui, kad šis nepasirinktų palaikyti ataskaitos rėmėjų ar balsingų B. Johnsono šalininkų Konservatorių partijoje.

„Jis turėtų rodyti lyderystę. Eikite kartu! – sakė jis per ITV, kaltindamas B. Johnsoną apgailėtinu netinkamu elgesiu. – Parodykite mums, kokią poziciją jis užima šiuo klausimu.“

Praėjusią savaitę Privilegijų komitetas 106 puslapių ataskaitoje pripažino B. Johnsoną kaltu dėl pakartotinio sąmoningo parlamento klaidinimo ir siekio pakenkti parlamentiniam procesui.

Jis pridūrė, kad „nėra precedento, kad ministras pirmininkas būtų pripažintas sąmoningai suklaidinęs Parlamentą“.

Net ir tuo metu, kai R. Sunakas siekia nuslopinti „partigeito“ skandalą, sekmadienį pasirodė dar vienas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip torių partijos pareigūnai linksminasi vakarėlyje 2020 metų gruodžio mėnesį.

Sekretorius Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) atsiprašė už COVID-19 ribojimų pažeidimą, padarytą tuo metu, kai visuomenei buvo draudžiama socializuotis ar susitikti su artimaisiais, net jei jie gulėjo mirties patale ligoninėse ar slaugos namuose.

Transliuotojui BBC jis sakė, kad filmuota medžiaga yra siaubinga ir nepateisinama.

Londono policija patvirtino, kad šiuo metu nagrinėja filmuotą medžiagą, darytą per 2020 metų Kalėdų susibūrimą konservatorių būstinėje.

B. Johnsono atsistatydinimas užkirto kelią komiteto rekomendacijai sustabdyti jo narystę Parlamente 90 dienų.

Tuo tarpu komitetas galėjo tik rekomenduoti atimti iš jo Parlamento leidimą ir taip panaikinti įprastai buvusiems Parlamento nariams teikiamą privilegiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Loreta

Tai žinoma, reikia gi suėsti vienintelį tikrą žmogų parlamente. Per daug padėjo Ukrainai, rusė May žino ką jai daryti, kaip atidirbineti savo rusišką rublį.

Anonimas

Kažkoks panašus į mūsų Anušauską.

Papasokite

Simonytei ,Bilotaitei ,Lenzbergiui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS