JK parlamentas karantino sąlygomis atnaujina darbą: pasitelkė virtualias priemones | KaunoDiena.lt

JK PARLAMENTAS KARANTINO SĄLYGOMIS ATNAUJINA DARBĄ: PASITELKĖ VIRTUALIAS PRIEMONES

Jungtinės Karalystės parlamentas antradienį pratęs darbą po ilgos Velykų pertraukos, o įstatymų leidėjai dėl koronaviruso protrūkio pirmą kartą galės dalyvauti posėdyje nuotoliniu būdu, pasitelkę vaizdo ryšio priemones.

Dėl socialinio atstumo taisyklių, įpareigojančių žmones laikytis dviejų metrų atstumu vienas nuo kito, 650 narių turinčiuose Bendruomenių Rūmuose vienu metu galės būti ne daugiau 50 įstatymų leidėjų. 

Dėl šios priežasties pirmą kartą per parlamento 700 metų istoriją įstatymų leidėjų buvo paprašyta posėdyje dalyvauti per vaizdo konferencijų platformą  „Zoom“. 

Parlamento salėje bus įrengti ekranai, kad salėje esantys deputatai, kurie sėdės ant žalių suolų atskirti juostomis ir specialiais ženklais, galėtų matyti nuotoliniu būdu dirbsiančius savo kolegas.

Dėl koronaviruso infekcijos COVID-19 protrūkio, šalyje jau nusinešusio per 16 500 gyvybių, JK parlamentas praėjusį mėnesį savaite anksčiau nei įprasta pradėjo Velykų atostogas. 

Epidemija itin smarkiai paveikė Londoną, o tarp virtinės parlamento narių, užsikrėtusių koronavirusu, buvo ir ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas). Dėl koronaviruso infekcijos ligoninėje savaitę praleidęs premjeras dar sveiksta; jį pavaduoja užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas).  

Jungtinėje Karalystėje tebegalioja karantinas, žmonių prašoma likti namuose. Visgi parlamentarai buvo ryžtingai nusiteikę antradienį atnaujinti darbą.

„Per krizes turime rasti naujų būdų dirbti. Taip elgėmės visuomet“, – sakė Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas). 

Jis pridūrė: „Per mūsų 700 metų istoriją tai bus istorinė akimirka, kai parlamento nariai uždavinės klausimus ir pasisakys vaizdo ryšiu iš savo namų ir biurų.“

B. Johnsono konservatoriai jaučia vis didesnį spaudimą dėl vyriausybės reakcijos į koronaviruso protrūkį, pirmiausiai – dėl delsimo šalyje skelbti karantiną. 

Sveikatos priežiūros darbuotojams toliau skundžiantis dėl apsaugos priemonių stygiaus ir netylant kritikai dėl vis dar riboto testavimo, šalyje jau svarstoma, kaip sušvelninti dėl koronaviruso protrūkio įvestus suvaržymus. 

Raphaelis Hogarthas (Rafaelis Hogartas) iš Viešojo valdymo instituto sakė, kad parlamentas nepritarė karantinui, tačiau dabar turi dalyvauti sprendžiant, kaip bus daroma toliau.  

„Sprendimus dėl karantino paskelbimo reikėjo priimti neatidėliojant, bet sprendimai dėl išėjimo [iš karantino] strategijos nereikalauja tokios skubos ir turi būti priimti skaidriau“, – sakė jis.   

Antradienį parlamento posėdžių salėje būsiančių parlamentarų bus paprašyta patvirtinti naujas priemones, o nuo trečiadienio jau bus galima dalyvauti atskiruose posėdžiuose vaizdo ryšiu. 

Vienu metu vaizdo ryšiu posėdyje galės dalyvauti ne daugiau kaip 120 parlamentarų. Be to, šiuo metu nėra galimybės parlamentarams balsuoti nuotoliniu būdu. 

Nerenkami Lordų Rūmai taip pat bando naujus darbo metodus pasitelkę nuotolinio darbo ir mokymosi platformą „Microsoft Teams“, tačiau posėdžiai nebus tiesiogiai transliuojami viešai.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS