JK parlamentas surengs paskutinius balsavimus dėl „Brexito“ sutarties | KaunoDiena.lt

JK PARLAMENTAS SURENGS PASKUTINIUS BALSAVIMUS DĖL „BREXITO“ SUTARTIES

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai trečiadienį surengs paskutinius balsavimus dėl istorinio teisės akto, leisiančio šaliai sausio 31 dieną išstoti iš Europos Sąjungos.

Žemųjų Bendrųjų Rūmų parlamentarai jau pritarė susitarimo dėl pasitraukimo iš ES projektui, kuriame išdėstomos „Brexito“ sąlygos, tačiau nerenkami aukštieji Lordų Rūmai dokumente padarė tam tikrų pakeitimų.

Kai trečiadienį įstatymo projektas buvo grąžintas Bendruomenių Rūmams, parlamentarai atmetė pasiūlytas pataisas, be kita ko, susijusias su ES piliečių ir vaikų pabėgėlių teisėmis, ir išsiuntė dokumentą atgal lordams.

Jei, kaip ir prognozuojama, perai sutiks atsiimti savo pretenzijas, karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) galėtų oficialiai patvirtinti įstatymą jau ketvirtadienį.

Susitarimo ratifikavimas bus vertinamas kaip didžiulis premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) pasiekimas. Lyderis dabartines pareigas pradėjo eiti pernai, žadėdamas užbaigti kelerius metus trukusius ginčus dėl Britanijos narystės bloke.

Jo pirmtakė Theresa May (Tereza Mei) 2018 metais buvo susitarusi su Briuseliu dėl „Brexito“ sąlygų, tačiau parlamentarai tris kartus atmetė jų pasiektą susitarimą, o pačiai premjerei galiausiai teko atsistatydinti.

B. Johnsonas vėliau su Briuseliu susitarė dėl kai kurių sutarties pakeitimų, bet JK parlamentas atmetė ir šią sutarties versiją, vis dar negalėdamas susitarti, kaip ir kada reikėtų – ir net apskritai, ar vertėtų – įgyvendinti per 2016-ųjų referendumą priimtą sprendimą išstoti iš ES.

Tačiau po gruodį įvykusių visuotinių rinkimų politinė padėtis šalyje iš esmės pasikeitė: B. Johnsonas sugrįžo į valdžią turėdamas tvirtą dauguma parlamente, noriai pritarusią jo sandoriui.

Tačiau vyriausybės vadovas neturi daugumos Lordų Rūmuose, kurie mėgino prastumti keletą pataisų.

Vienas iš perų siūlymų buvo įpareigoti vyriausybę registruojant apie 3,6 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių išduoti jiems fizinius dokumentus, įrodančius jų teisę pasilikti šalyje po „Brexito“.

Kita pataisa įpareigotų vyriausybę derėtis dėl suaugusiųjų nelydimų vaikų pabėgėlių teisės atvykti iš ES pas savo giminaičius Britanijoje.

Pasak Dauningo gatvės, atėjo laikas baigti užsitęsusį procesą, suskaldžiusį tautą.

„Britanijos žmonės laukė ilgiau nei trejus metus, kad būtų įvykdytas „Brexitas“. Priėmus išstojimo sutarties įstatymo projektą galėsime tai sklandžiai atlikti sausio 31 dieną“, – teigė vienas B. Johnsono atstovas.

Sutartis numato iki gruodžio 31 dienos truksiantį pereinamąjį laikotarpį, per kurį JK ir ES ryšiai iš esmės nesikeis. Tuo metu abi šalys bandys susitarti dėl naujos partnerystės prekybos ir saugumo srityse.

Pagal šį susitarimą bus saugomos ES piliečių teises, reglamentuojama naują tvarką Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos pasienyje ir apmokamos Londono skolas Bendrijai.

Spėjama, kad Europos Parlamentas ratifikuos dokumentą sausio 29 dieną, sudarydamas sąlygas Britanijai pagaliau palikti bloką dar po dviejų dienų, praėjus beveik 50 metų nuo integracijos į Europą pradžios.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS