JK pradėjo oficialias prekybos derybas su Australija ir Naująja Zelandija | KaunoDiena.lt

JK PRADĖJO OFICIALIAS PREKYBOS DERYBAS SU AUSTRALIJA IR NAUJĄJA ZELANDIJA

Didžioji Britanija trečiadienį pradėjo oficialias derybas su Australija ir Naująja Zelandija dėl laisvosios prekybos susitarimų po „Brexito“ – Australijos prekybos ministras išreiškė viltis, kad susitarimas bus pasiektas dar šiais metais.

„Vėliau šiandien Australija ir Jungtinė Karalystė pradės oficialias laisvosios prekybos derybas“, – sakė prekybos ministras Simonas Birminghamas, pabrėždamas Australijos siekį diversifikuoti prekybą, kadangi šalis patiria nesutarimų su Kinija.

Konservatyvi Didžiosios Britanijos vyriausybė naudojasi savo pasitraukimu iš ES kaip galimybe sustiprinti savo prekybos santykius su pasaulinėmis partnerėmis.

Nors derybos jau yra įvykusios, oficialios derybos buvo atidėliojamos iki tol, kol Didžioji Britanija sausį paliko bloką.

S. Birminghamas įspėjo, kad net jei bus sudaryta Australijos-Didžiosios Britanijos sutartis, prekybos apimtys greičiausiai nepasieks lygių, matytų aštuntajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje, kai Didžioji Britanija dar nebuvo prisijungusi prie Europos ekonominės bendrijos ir savo prekybą sutelkdavo į buvusias savo kolonijas.

„Australija nori užtikrinti geresnę prekių eksporto, ypač žemės ūkio prekių, rinkos prieigą ir aukšto lygio skaitmeninės prekybos ir investicijų taisykles“, – teigė jis.

Taip pat jau vyksta derybos ir dėl Australijos-ES prekybos sandorio – S. Birminghamas sakė, kad Kanbera šias derybas taip pat norėtų užbaigti šiemet.

Tačiau jis pripažino, kad tai yra rimtas iššūkis, kadangi vienu metu teks derėtis dėl keleto sandorių.

Atskiros derybos prasidėjo Velingtone, kur Didžiosios Britanijos vyriausioji komisarė Naujojoje Zelandijoje Laura Clarke teigė, kad yra prasminga tuo pačiu metu spręsti Australijos ir Naujosios Zelandijos prekybos klausimus, kadangi šalys turi glaudžius ekonominius ryšius.

Nepaminėdama Kinijos pavadinimo, ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sakė, kad Naujoji Zelandija taip pat siekia išplėsti savo prekybos partnerių sąrašą.

„Mūsų dabartinė politika yra stiprinti Naujosios Zelandijos ekonomiką ir atsparumą diversifikavimo būdu“, – teigė ji.

S. Birminghamas atsisakė įvardyti, ar Australija teiktų pirmenybę sandoriui su ES, ar Didžiąja Britanija.

„ES yra daug didesnė rinka, ir, nepaisant „Brexito“, ji išlieka daug didesne rinka. Tačiau tai nereiškia, kad Didžioji Britanija nėra reikšminga rinka“, – sakė jis.

„Šiuo atžvilgiu neturiu mėgstamiausio vaiko, noriu juos abu mylėti vienodai“, – pridūrė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS