JK sudarė savo pirmą svarbų prekybos susitarimą po „Brexito“ | KaunoDiena.lt

JK SUDARĖ SAVO PIRMĄ SVARBŲ PREKYBOS SUSITARIMĄ PO „BREXITO“

  • 0

Didžioji Britanija penktadienį pranešė sudariusi savo pirmąjį svarbų prekybos susitarimą po „Brexito“ – laisvosios prekybos susitarimą su Japonija, praėjus dienai po karčių ginčų su Europos Sąjunga (ES).

Pasak Užsienio prekybos departamento, sandoris leis padidinti prekybos su Japonija apimtis maždaug 15,2 mlrd. svarų (16,5 mlrd. eurų).

JK užsienio prekybos sekretorė Elizabeth Truss (Elizabet Tras) ir Japonijos užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi (Tošimicas Motegis) penktadienį vaizdo ryšio priemonėmis iš esmės susitarė dėl JK ir Japonijos išsamaus ekonominės partnerystės susitarimo.

Jis grindžiamas plačios apimties ES ir Japonijos susitarimu, kuris įsigaliojo praėjusiais metais, tačiau kuris neteks galios Didžiosios Britanijos atžvilgiu gruodžio 31 dieną.

Didžioji Britanija sausį išstojo iš ES, tačiau susitarė dėl pereinamojo laikotarpio iki metų pabaigos, todėl skuba iki šios datos atnaujinti ar sudaryti naujus susitarimus.

„Tai yra istorinis momentas JK ir Japonijai, kadangi tai yra pirmasis svarbus mūsų susitarimas po „Brexito“, – pažymėjo E. Truss.

„Susitarimas, dėl kurio mes susiderėjome – per rekordiškai trumpą laiką ir sudėtingomis aplinkybėmis, yra gerokai didesnės apimties už esamą ES susitarimą, nes jis užtikrina naujas pergales Didžiosios Britanijos įmonėms mūsų didžioje gamybos, maisto ir gėrimų bei technologijų pramonėje“, – pridūrė ji.

Šis susitarimas yra „svarbus žingsnis“ siekiant prisijungti prie Ramiojo vandenyno partnerystės, pridūrė ji.

Didžioji Britanija derybos su ES dėl būsimų prekybos santykių vis labiau stringa, o Briuselis ketvirtadienį pagrasino teisiniais veiksmais dėl ginčytinų „Brexito“ teisės aktų, kurie pažeis pernai sutartą privalomą skyrybų sutartį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS