JT: nuo kovo pradžios iš Haičio sostinės pabėgo apie 95 tūkst. žmonių | KaunoDiena.lt

JT: NUO KOVO PRADŽIOS IŠ HAIČIO SOSTINĖS PABĖGO APIE 95 TŪKST. ŽMONIŲ

  • 2

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė, kad nuo kovo pradžios iš Haičio sostinės Port o Prenso pabėgo apie 95 tūkst. žmonių.

Pasak Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO), „nesaugumas verčia vis daugiau žmonių palikti sostinę ir ieškoti prieglobsčio provincijose, rizikuojant keliauti gaujų kontroliuojamais keliais“.

TMO renka duomenis sostinės autobusų stotyse ir pažymi, kad jos duomenys gali būti neišsamūs, kai kuriems žmonėms nepraeinant pro patikros punktus arba paprasčiausiai neįskaičiavus kai kurių asmenų.

Haityje gaujų smurtas ypač suintensyvėjo vasario pabaigoje, kai buvo siekiama nuversti ministrą pirmininką Arielį Henry (Arielį Anri), praėjusią mėnesį paskelbusį, kad atsistatydins ir sudarys sąlygas suformuoti laikinąją vyriausybę.

Tačiau vėluojant šiam procesui šią skurdžią Karibų jūros regiono šalį vis dar krečia smurtas, skurdas, maisto ir vaistų trūkumas.

Didžioji dalis (58 proc.) išvykusiųjų iš Port o Prenso keliavo į pietinį Haičio regioną, kuriame jau gyvena daugiau kaip 116 tūkst. perkeltųjų asmenų, teigė TMO.

Pasak TMO, beveik du trečdaliai šių žmonių jau buvo priversti palikti savo namus prieš pabėgdami iš sostinės.

„Provincijose nėra pakankamai infrastruktūros, o priimančiosios bendruomenės neturi užtektinai išteklių, kad galėtų susidoroti su šiais masiniais perkeltųjų asmenų srautais iš sostinės“, – pareiškime įspėjo TMO.

Haitį jau dešimtmečius krečia didžiulis skurdas, smurtas, politinis nestabilumas ir pasikartojančios stichinės nelaimės, įskaitant 2010 metais įvykusį žemės drebėjimą, per kurį, JT duomenimis, žuvo apie 220 tūkst. žmonių.

Dabar šalis laukia, kol bus suformuota pereinamojo laikotarpio valdančioji taryba, kuri sudarytų sąlygas naujiems rinkimams ir naujai vyriausybei.

Tačiau ši institucija dar nėra oficialiai suformuota, nes dėl politinių partijų nesutarimų vis atidėliojama.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tik

jokiu jt pso ir kitu jav satanyst sufabrikuotu kontoru ner tai 1 banditu grupuotes po jav veliava bandant ja /restauruoti/ Trumpui ...?ks isto iseis nes zmogaus amzius pertrumpas ir skaudziai trapus kad 1 ypu galima butu pakeist tos saikos mastyma kuri pasikrauna 1 negatyvu ka ir matome siu dienu inirsusio velnio kanopu pasispardyme p=0

Anonimas

Lietuvos ateitis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS