JT paragino Sudaną bent tris dienas nutraukti ugnį Ramadano mėnesio pabaigos proga | KaunoDiena.lt

JT PARAGINO SUDANĄ BENT TRIS DIENAS NUTRAUKTI UGNĮ RAMADANO MĖNESIO PABAIGOS PROGA

  • 2

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį pareikalavo, kad Sudane bent jau trims dienoms būtų nutraukta ugnis per musulmonų šventę Id al Fitro, kuria baigiasi jų šventasis Ramadano mėnuo.

„Šiuo metu išgyvename labai svarbų musulmonų kalendoriaus momentą. Manau, kad tai tinkamas metas paliauboms sudaryti“, – žurnalistams teigė A. Guterresas ir ir pridūrė, kad „palaikome ryšius su šalimis ir manome, kad tai įmanoma“.

Jis pridūrė, kad ši pertrauka suteiktų galimybę konflikto zonoje įstrigusiems civiliams pabėgti ir gauti medicininę pagalbą, maisto ir kitų gyvybiškai svarbių atsargų.

Daugiau kaip 300 žmonių žuvo po to, kai šeštadienį prasidėjo kovos tarp dviejų generolų, per 2021 metų perversmą užgrobusių valdžią, pajėgų: kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano (Abdel Fataho Burhano) ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, kuris vadovauja sukarintoms Greitojo reagavimo pajėgoms (RSF).

Pasak A. Guterreso, ugnies nutraukimas Id al Fitro šventės metu būtų pirmas žingsnis, leidžiantis Sudano gyventojams atsikvėpti nuo susirėmimų ir sudaryti sąlygas nuolatinėms paliauboms.

„Šiuo metu paliaubos yra itin svarbios“, – nurodė jis.

Vieni kruviniausių mūšių vyksta sostinėje Chartume, kur gyvena penki milijonai žmonių. Kol jos tęsiasi, dauguma jų gyvena užsidarę savo namuose be elektros, maisto ir vandens.

„Nutraukus karo veiksmus, turi prasidėti rimtas dialogas, kuris leistų sėkmingai pereiti prie naujos valdžios, pirmiausia paskiriant civilinę vyriausybę“, – sakė A. Guterresas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

> Anonime

Tu Debilas

Anonimas

Tegul plesosi toliau kacapu draugai, blogiau nuo to nebus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS