JT: Rusija pasitelkia bauginimą okupuotose Ukrainos teritorijose | KaunoDiena.lt

JT: RUSIJA PASITELKIA BAUGINIMĄ OKUPUOTOSE UKRAINOS TERITORIJOSE

Rusija kankina ir savavališkai sulaiko žmones okupuotoje Ukrainoje, kuria „baimės atmosferą“ ir slopina ukrainiečių tapatumą, sakoma trečiadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

2022 m. vasarį įsiveržusi Maskva užgrobė didelius pietų ir rytų Ukrainos plotus. JT žmogaus teisių biuro pranešime, grindžiamame daugiau nei 2 300 interviu, Maskva kaltinama „plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais“. Okupuotose teritorijose Rusija primeta savo „kalbą, pilietybę, įstatymus, teismų sistemą ir švietimo programas“, slopina ukrainietišką tapatybę, sakoma JT pranešime.

„Nuo pat pradžių Rusijos ginkluotosios pajėgos veikia nebaudžiamos, įvykdė daugybę pažeidimų, įskaitant savavališką civilių sulaikymą, dažnai lydimą kankinimų ir netinkamo elgesio“, – sakoma jame.

Rusija mėgina užgniaužti ukrainietišką vaikų tapatybę, mokyklose keičia mokymo programą į rusišką, kad „pateisintų“ Maskvos invaziją.

Rusijos kariuomenė „jėga“ slopina taikius protestus, riboja saviraiškos laisvę ir grobia namus bei įmones, rašoma pranešime. Maskva taip pat blokuoja prieigą prie Ukrainos žiniasklaidos ir telefonų tinklų, siekdama kontroliuoti informaciją.

„Rusijos Federacijos veiksmai ardo socialinę bendruomenių struktūrą ir palieka individus izoliuotus, o tai turės esminių ir ilgalaikių padarinių visai Ukrainos visuomenei“, – pranešime cituojamas JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas.

Ukraina kaltina Maskvą okupuotuose regionuose vykdant karo nusikaltimus. Kremlius viską neigia ir Ukrainos teritorijų užėmimą vadina „išlaisvinimu“.

Gairės: JT, karas Ukrainoje, Rusija, okupuotos Ukrainos teritorijos, bauginimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS