JT teisme Rusija užsipuolė Ukrainą | KaunoDiena.lt

JT TEISME RUSIJA UŽSIPUOLĖ UKRAINĄ

  • 0

Rusija pirmadienį Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) užsipuolė Ukrainą, Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismui Hagoje pradėjus nagrinėti rusų prieštaravimus byloje, kurią Kyjivas iškėlė dėl Maskvos invazijos į Ukrainą praėjusiais metais.

Kyjivas kaltina Maskvą, kad ji neteisėtai bando pateisinti pernai vasario 24 dieną pradėtą invaziją, melagingai tvirtindama, kad Rytų Ukrainoje vykdomas genocidas. Ukraina teigia, kad pati Rusija planuoja genocidą.

Hagoje aiškinamasi, ar TTT turi jurisdikciją nurodyti sustabdyti Rusijos vykdomus karinius veiksmus Ukrainoje.

Maskvos atstovas Genadijus Kuzminas sakė, kad Ukrainos teiginys, jog Rusija piktnaudžiavo Jungtinių Tautų genocido konvencija kaip pretekstu 2022 metų vasarį pradėti karą prieš kaimynę, „negali būti toliau nuo tiesos“.

Kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė surengti invaziją, jis tai motyvavo tuo, kad Kyjivas esą engė prorusiškus Rytų Ukrainos gyventojus ir vykdė jų genocidą.

Praėjus dviem dienoms po invazijos pradžios, Ukraina kreipėsi į TTT su ieškiniu, kategoriškai tai neigdama ir tvirtindama, kad Rusijos naudojimasis genocido pretekstu prieštarauja 1948 metų JT genocido konvencijai.

Vien tik pareiškimai apie genocidą nepriimtini pagal tarptautinę teisę, įskaitant Genocido konvenciją, teigė G. Kuzminas.

„Kalbant apie nuogąstavimus dėl genocido grėsmės, jie nestebina, turint omenyje Kyjivo režimo politiką, tvirtai įsišaknijusią nacizmo istorijoje, doktrinose ir praktikoje“, – sakė G. Kuzminas, sėdėdamas vos už kelių metrų nuo Ukrainos delegacijos.

Jis tvirtino, kad Ukrainos teisinė pozicija esanti beviltiškai ydinga ir prieštaraujanti ilgalaikei teismo praktikai.

Jurisdikcijos klausimas

2022 metų kovą TTT stojo Ukrainos pusėn ir nurodė Rusijai nedelsiant nutraukti karinius veiksmus.

Kalbant apie nuogąstavimus dėl genocido grėsmės, jie nestebina, turint omenyje Kyjivo režimo politiką, tvirtai įsišaknijusią nacizmo istorijoje, doktrinose ir praktikoje.

Tačiau šis nurodymas buvo tik preliminarus sprendimas, kol bus nuspręsta, ar teismas yra kompetentingas spręsti šį klausimą, ar ne.

Po Antrojo pasaulinio karo įsteigtam Tarptautiniam Teisingumo Teismui pavesta spręsti JT valstybių narių ginčus.

TTT sprendimai yra teisiškai privalomi, tačiau teismas neturi realių priemonių priversti šalis vykdyti jo nutartis.

Rusijos teigimu, TTT neturi jurisdikcijos, nes Ukrainos byla nepatenka į JT genocido konvencijos taikymo sritį.

Pirmadienį Rusija išsamiau išdėstė savo argumentus, o kitą dieną Ukraina pateiks kontrargumentus.

Tai pirmas kartas, kai Rusijos atstovas kreipėsi į teismą šioje byloje. Anksčiau jis teigė, kad neturėjo pakankamai laiko argumentams parengti.

Daugiau nei 30 kitų šalių, Ukrainos sąjungininkės Vakaruose, taip pat turės galimybę padaryti Kyjivą remiančius pareiškimus. TTT atmetė Jungtinių Valstijų prašymą prisijungti prie bylos.

Teismas nagrinėja atskirą Ukrainos pateiktą bylą, kurioje teigiama, kad Rusija daugelį metų iki invazijos Rytų Ukrainoje rėmė separatistus.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos prieštaravimai, JT teismas, Haga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS