JT vadovas išreiškė susirūpinimą dėl artėjančio INF sutarties žlugimo | KaunoDiena.lt

JT VADOVAS IŠREIŠKĖ SUSIRŪPINIMĄ DĖL ARTĖJANČIO INF SUTARTIES ŽLUGIMO

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl fakto, kad šią savaitę nustos galioti svarbi Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės sutartis, taip pat paragino Rusiją ir JAV pasiekti naują susitarimą.

„Esu susirūpinęs dėl augančios įtampos tarp branduolinių ginklų turinčių valstybių“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Guterresas, turėjęs omeny situaciją dėl penktadienį nutrūksiančios Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties.

„INF sutartis yra reikšmingas susitarimas, sudaręs palankias sąlygas Europos stabilizacijai ir Šaltojo karo pabaigai“, – pridūrė jis.

Anot JT vadovo, rugpjūčio 2 dieną, kai nebeegzistuos šis paktas, pasaulis taps mažiau saugus.

„Rytoj, kai jis dings, pasaulis neteks neįkainojamo saugiklio, užkertančio kelią branduoliniam karui“, – pabrėžė jis.

A. Guterresas taip pat paragino Maskvą ir Vašingtoną „vengti destabilizuojančių veiksmų ir skubiai susitarti dėl naujo tarptautinio ginklų kontrolės kurso“.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) antradienį patvirtino, kad Vašingtonas rugpjūčio 2-ąją pasitrauks iš INF sutarties.

1988 metų birželio 1-ąją įsigaliojusi INF sutartis nutraukė raketų krizę Europoje, kilusią dėl sovietų ir amerikiečių raketų dislokavimo.

INF sutartis, uždraudusi 500–5 500 km nuotolio antžemines raketų sistemas, laikoma pasaulinio saugumo užtikrinimo pagrindu. Nuogąstaujama, kad jai žlugus pavojus iškils ir naujajai Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarčiai, ribojančiai Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS