JT vadovas: Izraelio invazija į Rafą būtų paskutinė vinis į pagalbos programų karstą | KaunoDiena.lt

JT VADOVAS: IZRAELIO INVAZIJA Į RAFĄ BŪTŲ PASKUTINĖ VINIS Į PAGALBOS PROGRAMŲ KARSTĄ

  • 0

Visapusiška Izraelio invazija į Rafą suduotų mirtiną smūgį pagalbos programoms Gazos Ruože, kur ir taip nepakanka humanitarinės pagalbos, pirmadienį perspėjo Jungtinių Tautų vadovas.

Kalbėdamas JT Žmogaus teisių tarybos posėdyje Ženevoje Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sakė, kad piečiausias Gazos Ruožo miestas, kuriame palapinių miesteliuose glaudžiasi daugiau kaip 1,4 mln. palestiniečių, yra „humanitarinės pagalbos operacijos pagrindas“ šiame palestiniečių anklave.

„Visapusiškas Izraelio puolimas prieš šį miestą ne tik sukeltų siaubą daugiau nei milijonui ten prisiglaudusių civilių palestiniečių, bet ir įkaltų paskutinę vinį į mūsų pagalbos programų karstą“, – pareiškė jis.

Jo komentarai pasirodė po to, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį dar sykį pakartojo, kad norint pasiekti visišką pergalę prieš islamistinį judėjimą „Hamas“ būtina karinė operacija Rafoje. Karą išprovokavo „Hamas“ spalio 7-osios išpuolis žydų valstybėje.

B. Netanyahu pareiškė, kad sausumos įsiveržimas į Rafą sudarytų sąlygas Izraeliui vos per kelias savaites pasiekti visišką pergalę prieš „Hamas“ ir kad galimos paliaubos, dėl kurių diskutuojama Dohoje, reikštų tik operacijos atidėjimą.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais skaičiais.

Kartoju savo raginimą sudaryti humanitarines paliaubas ir nedelsiant bei besąlygiškai paleisti visus įkaitus.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 29 tūkst. 782 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Raginama nutraukti kraujo liejimą

Pirmadienį A. Guterresas pabrėžė, kad „niekas negali pateisinti „Hamas“ tyčinio civilių žudymo, žalojimo, kankinimo ir grobimo, seksualinio smurto ar beatodairiško raketų leidimo į Izraelį“.

„Ir niekas nepateisina kolektyvinės bausmės palestiniečiams“, – teigė jis.

Didėjant humanitarinei krizei, pagrindinė JT agentūra palestiniečiams remti (UNRWA) paragino imtis politinių veiksmų, siekiant išvengti bado Gazos Ruože.

Tačiau A. Guterresas pabrėžė, kad humanitarinės pagalbos vis dar labai nepakanka.

„Kartoju savo raginimą sudaryti humanitarines paliaubas ir nedelsiant bei besąlygiškai paleisti visus įkaitus“, – nurodė jis.

A. Guterresas apgailestavo, jog nepaisant jo raginimų JT Saugumo Tarybai skubiai imtis visų priemonių, kad būtų nutrauktas kraujo liejimas Gazos Ruože ir užkirstas kelią eskalacijai, ji nesiėmė jokių veiksmų.

Vašingtonas, vienas iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ir didžiausias Izraelio sąjungininkas, turi veto teisę ir ja jau tris kartus pasinaudojo, kad neleistų Tarybai paraginti nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože.

A. Guterresas įspėjo, kokių pasekmių gali turėti tai, kad Saugumo Taryba nesiėmė veiksmų dėl Gazos Ruožo, ir tai, kad dėl Rusijos veto ji nieko nepadarė karo Ukrainoje klausimu.

Jis įspėjo, kad šis neveiklumas „labai – galbūt net lemtingai – pakirto jos autoritetą“.

„Tarybai reikia rimtos reformos dėl sudėties ir darbo metodų“, – pridūrė jis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS