JT vadovas: kaupti vakcinas yra amoralu ir kvaila | KaunoDiena.lt

JT VADOVAS: KAUPTI VAKCINAS YRA AMORALU IR KVAILA

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas griežtai sukritikavo turtingąsias šalis dėl vakcinos nuo koronaviruso kaupimo.

Neduoti vakcinos skurdžioms valstybėms ir taip užkirsti kelią teisingam jų padalijimui yra „ne tik amoralu, bet ir kvaila“, – sakė jis ketvirtadienį virtualioje spaudos konferencijoje su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovu Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu.

Visos šalys, vakcinavusios daugiau kaip 40 proc. savo gyventojų, PSO požiūriu, daro nepakankamai, kad su virusu būtų efektyviau kovojama skiepijant gyventojus skurdžiose teritorijose. PSO tikslas buvo iki rugsėjo pabaigos kiekvienoje pasaulio šalyje imunizuoti bent 10 proc. gyventojų. 56 šalys šio tikslo nepasiekė – „ir tai ne dėl savo pačių klaidų“, – pabrėžė T. A. Ghebreyesusas.

Nelygus vakcinos padalijimas „skatina koronaviruso pandemiją“, įspėjo A. Guterresas. Tai, anot jo, leidžia vystytis ir plisti atmainoms. JT vadovas įspėjo dėl dar milijonų COVID-19 aukų ir pandemijos sukelto ekonominio nuosmukio, kuris gali atsieiti „trilijonus dolerių“.

Pasak A. Guterreso, plintant virusui teritorijose, kuriose vakcinacijos lygis yra mažas, didėja pavojus, kad atsiras vakcinai atsparios atmainos. „Tada visos išsivysčiusių valstybių pastangos visus gyventojus paskiepyti viena, dviem ar trimis dozėmis nueis perniek“, – įspėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS