JT vadovas: neatleistina, jei rezoliucija dėl ugnies nutraukimo Gazoje nebus įgyvendinta | KaunoDiena.lt

JT VADOVAS: NEATLEISTINA, JEI REZOLIUCIJA DĖL UGNIES NUTRAUKIMO GAZOJE NEBUS ĮGYVENDINTA

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį paragino įgyvendinti pirmąją Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti ugnį Gazos Ruože.

„Ši rezoliucija privalo būti įgyvendinta. Nesėkmė ją įgyvendinant būtų neatleistina“, – parašė jis socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“).

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį pirmą kartą pareikalavo nutraukti ugnį Gazos Ruože, o Jungtinės Valstijos, Izraelio sąjungininkės, kurios vetavo ankstesnius rezoliucijų tekstus, susilaikė.

Rezoliucija, kurioje reikalaujama „nedelsiant nutraukti ugnį“ per šiuo metu vykstantį musulmonų šventąjį ramadano mėnesį ir sudaryti ilgalaikes paliaubas, buvo priimta, visoms kitoms 14 Saugumo Tarybos narių balsavus „už“.

Palestiniečių pasiuntinys JT Saugumo Tarybai pirmadienį emocingai pareiškė, kad rezoliucijos dėl ugnies nutraukimo patvirtinimas turi tapti „lūžio tašku“ baigiant karą Gazos Ruože.

„Tai turi būti lūžio taškas“, – tramdydamas ašaras, sakė Riyadas Mansouras (Rijadas Mansuras).

„Tai turi reikšti šio puolimo, žiaurumų prieš mūsų žmones pabaigą“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu „Hamas“ palankiai įvertino JT rezoliuciją, kuria raginama nutraukti ugnį kare su Izraeliu, ir pareiškė, kad grupuotė yra pasirengusi derėtis dėl įkaitų paleidimo mainais į palestiniečių kalinius.

„Hamas“ sveikina šiandieninį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos raginimą nedelsiant nutraukti ugnį“ Gazos Ruože, pareiškė kovotojų grupuotė ir pridūrė: „Taip pat patvirtiname, kad esame pasirengę nedelsdami pradėti apsikeitimo kaliniais procesą, kuris leistų paleisti kalinius abiejose pusėse."

Karas prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu, per kurį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo mažiausiai 32 226 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS