JT vadovas ragina laikytis maksimalaus santūrumo dėl Kašmyro | KaunoDiena.lt

JT VADOVAS RAGINA LAIKYTIS MAKSIMALAUS SANTŪRUMO DĖL KAŠMYRO

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antonijus Guterišas) ketvirtadienį paragino Indiją ir Pakistaną susilaikyti nuo žingsnių, galinčių paveikti Džamu ir Kašmyro statusą.

„Generalinis sekretorius su nerimu stebi padėtį Džamu ir Kašmyre ir ragina laikytis didžiausio santūrumo“, – sakė A. Guterreso atstovas spaudai.  

Indijos hinduistų nacionalistų vyriausybė anksčiau šią savaitę panaikino šio daugiausia musulmonų gyvenamo regiono autonomiją ir paskelbė ypatingąją saugumo padėtį. Praėjusią savaitę argumentuojant terorizmo grėsme čia buvo dislokuoti dešimtys tūkstančių karių. 

Nuo pirmadienio regione neveikia internetas ir telefono ryšys bei galioja komendanto valanda, nes valdžia baiminasi neramumų.

„Generaliniam sekretoriui susirūpinimą taip pat kelia pranešimai apie suvaržymus Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje, galinčius pabloginti žmogaus teisių padėtį regione“, – sakė JT vadovo atstovas. 

Indijos ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) administracija pirmadienį paskelbė prezidento įsaką, panaikinusį konstitucijoje įtvirtintą šio regiono specialųjį statusą. 

Parlamentas taip pat priėmė įstatymą, kuriuo valstija padalijama į dvi teritorijas.

Į Kašmyrą teises taip pat reiškiantis Pakistanas trečiadienį protestuodamas dėl Naujojo Delio veiksmų išsiuntė iš šalies Indijos ambasadorių ir sustabdė visą prekybą su kaimyne.

N. Modi sakė, kad branduolinių ginklų turintis Pakistanas naudojosi Kašmyro specialiuoju statusu „kaip ginklu prieš šalį, siekdamas kurstyti kai kurių žmonių nusistatymą“ prieš Indijos valstybę.

Neramus Kašmyro regionas yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS