JT žmogaus teisių vadovas: padėtis Haityje daugiau nei nepakeliama | KaunoDiena.lt

JT ŽMOGAUS TEISIŲ VADOVAS: PADĖTIS HAITYJE DAUGIAU NEI NEPAKELIAMA

  • 2

Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras trečiadienį perspėjo, kad padėtis chaoso krečiamame Haityje tapo nebepakeliama, labiausiai dėl to, kad šiemet dėl gaujų smurto žuvo 1 193 žmonės.

Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) paragino skubiai dislokuoti tarptautinę saugumo paramos misiją į šią Karibų jūros regiono šalį, teigdamas, kad gaujų smurto, per kurį taip pat buvo sužeisti 692 žmonės, aukų skaičius yra stulbinantis.

„Tikrovė tokia, kad dabartinėmis aplinkybėmis nėra jokios realios alternatyvos gyvybėms apsaugoti“, – sakė jis pareiškime, kuriame paragino imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias tolesniam Haičio panirimui į chaosą.

„Mums tiesiog senka laikas“, – teigė jis.

Jo komentarai nuskambėjo tuo metu, kai JT Saugumo Taryba ruošėsi trečiadienį surengti skubų posėdį dėl padėties Haityje, kur plėšikaujančios gaujos grasina kruvinu pilietiniu karu, jei neatsistatydins laikinasis ministras pirmininkas Arielis Henry (Arielis Anri).

Praėjusį ketvirtadienį ginkluotos grupuotės, kontroliuojančios daugybę šalies teritorijų, paskelbė apie koordinuotas pastangas nušalinti A. Henry, o nuo to laiko buvo atakuojama Port o Prenso oro uostas, kalėjimai, policijos nuovados ir kiti strateginiai objektai.

Galingas gaujos lyderis Jimmy Cherizier (Džimis Šerizjė), pravarde „Barbecue“, antradienį perspėjo, kad jei ministras pirmininkas neatsistatydins, dabartinis chaosas virs pilietiniu karu ir genocidu.

Jungtinės Valstijos paragino smurto nuniokoto Haičio premjerą paspartinti politines permainas ir surengti rinkimus.

„Raginame jį paspartinti perėjimą prie įgaliotos ir įtraukios valdymo struktūros, kuri skubiai padėtų šaliai pasirengti daugianacionalinei saugumo paramos misijai, kuri spręstų saugumo situaciją ir sudarytų sąlygas laisviems ir sąžiningiems rinkimams“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

M. Milleris teigė, kad JAV ir Karibų jūros regiono šalių blokas CARICOM norėjo, kad A. Henry „padarytų nuolaidų Haičio žmonių labui“.

Tačiau jis pridūrė: „Mes neraginame jo atsistatydinti ir nespaudžiame jo atsistatydinti“.

Atsistatydinimas – pagrindinis įtakingo gaujos lyderio J. Cherizier reikalavimas.

Nuo 2021 metų, kai buvo nužudytas prezidentas Jovenelis Moise'as (Žovenelis Moizas), A. Henry turėjo atsistatydinti vasarį, bet vietoj to susitarė su opozicija dėl valdžios pasidalijimo, kol bus surengti nauji rinkimai.

V. Turkas atkreipė dėmesį į praėjusį savaitgalį įvykusį masinį pabėgimą iš kalėjimo, kurį Haičio pareigūnai apibūdino kaip mirtiną grėsmę nacionaliniam saugumui.

Anot jo, šiuo metu žinoma, kad pabėgo daugiau kaip 4,5 tūkst. kalinių, tarp kurių yra ir garsių gaujų narių.

Per gaujos išpuolį Haičio sostinės kalėjime žuvo keliolika žmonių, o keli tūkstančiai kalinių pabėgo, sekmadienį buvo pranešęs naujienų agentūros AFP žurnalistas ir viena nevyriausybinė organizacija.

Po išpuolio Haičio vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą.

„Ši situacija yra daugiau nei nepakeliama Haičio žmonėms“, – sakė V. Turkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

chutin puilo

Ko norėt iš laukinių?

"geradariai" atnešantis bėdas

Haičio bėda kyla dėl tokių " geradarių " kaip JT per kuria pagrindė jankiai ir britai manipuliuoja politinė situaciją Haityje, norėdami ją kontroliuoti dėl imperialistinių savo tikslų .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS