Jungtinės Tautos: Baltarusija gali vykdyti nusikaltimus žmoniškumui | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖS TAUTOS: BALTARUSIJA GALI VYKDYTI NUSIKALTIMUS ŽMONIŠKUMUI

Jungtinės Tautos penktadienį sakė, kad teisių pažeidimai žmonių, nepritariančių Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, atžvilgiu gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

Penktadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro ataskaitoje daroma išvada, kad visoje Baltarusijoje vykdomi šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai.

„Atrodo, kad šie pažeidimai yra dalis smurto ir represijų kampanijos, tyčia nukreiptos prieš tuos, kas nepritarė ar buvo laikomas nepritariančiu vyriausybei arba reiškė kritiškas nuomones“, – nurodė biuras.

„Kai kurie šių pažeidimų gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“, – sakoma ataskaitoje.

Ji buvo paskelbta kelios valandos prieš tai, kai Minsko teismas skyrė po 12 metų nelaisvės dviem buvusio didžiausio Baltarusijos nepriklausomo naujienų portalo darbuotojoms, kurioms buvo pateikti keli kaltinimai, įskaitant mokesčių vengimą ir „nesantaikos kurstymą“, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“.

Šie verdiktai yra dar vienas susidorojimas su žurnalistais, opozicijos veikėjais ir aktyvistais, ginčijančiais A. Lukašenkos pergalę 2020 metų prezidento rinkimuose, po kurių jis dirba šeštą kadenciją.

Ataskaitoje, apimančioje periodą nuo 2020 metų gegužės 1-osios iki 2022 metų gruodžio 31-osios, remiamasi pokalbiais su 207 nukentėjusiaisiais ir liudininkais, ir daugiau kaip 2,5 tūkst. įrodymų, įskaitant nuotraukas, filmuotą medžiagą, medicinos ir teismo išrašus.

„Dokumentais patvirtinami plačiai vykdomi sistemingi tarptautinės žmogaus teisių teisės pažeidimai“, – reporteriams sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel).

„Masinės represijos“

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) paragino A. Lukašenkos vyriausybę nutraukti „sistemingas represijas“ prieš kritikus ir paleisti dėl politinių priežasčių laikomus asmenis.

„Mūsų ataskaitoje pateikiamas nepriimtinas nebaudžiamumo ir kone visiško pilietinės erdvės bei pagrindinių laisvių sunaikinimo vaizdas Baltarusijoje“, – sakė V. Turkas.

Mūsų ataskaitoje pateikiamas nepriimtinas nebaudžiamumo ir kone visiško pilietinės erdvės bei pagrindinių laisvių sunaikinimo vaizdas Baltarusijoje.

„Vyriausybė skolinga savo žmonėms šių masinių represijų sustabdymą ir nešališkus bei skaidrius tyrimus, kad tie, kas yra atsakingi už šiurkščius pažeidimus, būtų patraukti atsakomybėn“, – pridūrė jis.

Represijos prasidėjo po istorinio 2020 metų protestų judėjimo, kilusio deklaravus A. Lukašenkos pergalę rinkimuose, kuriuos, pasak stebėtojų, temdė didelio masto sukčiavimas.

JT ataskaitoje daroma išvada, kad tūkstančių taikių protestuotojų mušimui po tų rinkimų buvo pritarta vyriausybėje.

Dėl neproporcingos jėgos naudojimo mirė mažiausiai penki žmonės, tačiau atsižvelgiant į „plačiai ir sistemingai naudotą kankinimų ir nežmoniško elgesio praktiką“, galima teigti, kad tikrasis skaičius gali būti didesnis, nurodoma JT ataskaitoje.

Griežti teismų nuosprendžiai parodo piktnaudžiavimą teismų sistema taikantis į opozicijos veikėjus, tinklaraštininkus, žurnalistus, žmogaus teisių gynėjus, profesinių sąjungų aktyvistus ir advokatus, sakoma joje.

Penktadienio duomenimis, Baltarusijoje dėl politiškai motyvuotų kaltinimų laikomi 1 462 asmenys, nurodo JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras.

Iki vasario Baltarusijos valdžia uždarė 797 nevyriausybines organizacijas. Dar 432 buvo uždarytos siekiant išvengti galimo persekiojimo.

Tai beveik visos teisių gynimo grupės Baltarusijoje, sakė E. Throssell. „Dauguma nepriklausomų baltarusių žiniasklaidos priemonių buvo priverstos užsidaryti, kai kurios jų paskelbtos ekstremistinėmis“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

tsihanovska

ten ju reikalas ,nesikiskit i kitos salies vidinius reikalus .

Tai kad Lietuva

Jau ivykde ,bet JT sprendimu specialiai nevercia I Lietuviu kalba

Prancuzija

Taip pat vykdo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS