Jungtinės Valstijos: taip, Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖS VALSTIJOS: TAIP, IZRAELIS YRA OKUPAVĘS VAKARŲ KRANTĄ

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija trečiadienį pareiškė, kad Izraelio vykdoma Vakarų Kranto kontrolė iš tiesų yra jo „okupacija“, paaiškindama savo poziciją šiuo klausimu po ataskaitos, kurioje, iš pažiūros, ignoruojama dabartinė padėtis, prisitaikant prie buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vyriausybės terminijos.

Valstybės departamento kasmetinėje ataskaitoje dėl žmogaus teisių „terminas „okupacija“ dabartinės Vakarų Kranto padėties kontekste yra vartojamas“, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) žurnalistams.

„Tokia buvo ilgalaikė ankstesnių abiejų partijų administracijų pozicija daugelį dešimtmečių“, – pareiškė jis.

Tačiau į valdžią atėjus tvirtai Izraelį palaikančiam D. Trumpui, kasmetinėje ataskaitoje dėl žmogaus teisių skyrių „Izraelis ir okupuotos teritorijos“ pakeitė skyrius „Izraelis, Vakarų Krantas ir Gazos Ruožas“. 

Pirmojoje J. Bideno administracijos antradienį paskelbtoje ataskaitoje buvo išsaugota ta pati formuluotė, tačiau nurodyta, kad ši formuluotė neatspindi jokios pozicijos.

Valstybės departamento pareigūnė žmogaus teisių klausimais Lisa Peterson (Lisa Piterson) pareiškė, kad ataskaitoje iš esmės vartojami geografiniai pavadinimai ir kad vietovardžiai „Izraelis, Vakarų Bankas ir Gazos Ruožas“ yra aiškesni ir lengviau suprantami skaitytojams.

D. Trumpo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) tapo pirmuoju JAV diplomatijos vadovu, apsilankiusiu Vakarų Krante esančioje žydų nausėdijoje. Jis pareiškė nepritariantis tarptautiniu mastu vyraujančiai nuomonei, kad tokių nausėdijų statybos yra neteisėtos. Tai buvo laikoma D. Trumpo administracijos ženklu, kad Izraelis galėtų nevaržomas aneksuoti palestiniečių teritoriją.

D. Trumpas taip pat pripažino Jeruzalę Izraelio sostine ir priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą pripažinti Golano Aukštumų – Sirijos teritorijos – aneksiją.

Izraelis išvedė kariuomenę iš Gazos Ruožo 2005 metais, tačiau toliau kontroliuoja šios islamistų judėjimo „Hamas“ valdomos teritorijos oro erdvę ir sienas.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) leido suprasti, kad Jungtinės Valstijos neatšauks D. Trumpo sprendimų dėl Jeruzalės, bet taip pat pažadėjo aktyviau siekti nepriklausomos palestiniečių valstybės pripažinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kur

tik zydas ten nelaimes ir kraujas pa tys lenda ir dar loja tai hazarimosadisgamos kuriu neencia ju arabiskos gentys nes matai kazkoks ateivis jiems pazadejo visa zeme su tarnais /gojais/ bet nesulauke tai dabar bando patys pasiimti su afrikos obamraganiaus padedami ir kitu klonu pagalba ka ir matome vyruso apsupti ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS