Jungtinėse Tautose Rusija neigė deportuojanti ukrainiečių vaikus | KaunoDiena.lt

JUNGTINĖSE TAUTOSE RUSIJA NEIGĖ DEPORTUOJANTI UKRAINIEČIŲ VAIKUS

Antradienį Jungtinėse Tautose (JT) Rusija tvirtino, kad nuo 2022 m. vasarį pradėtos invazijos prievarta neperkėlė į Rusiją jokių ukrainiečių vaikų, tačiau tai prieštarauja Kyjivo ir nevyriausybinių organizacijų teiginiams.

JT Vaiko teisių komitetas paklausė Maskvos, kiek vaikų nuo invazijos pradžios buvo „evakuota“ į Rusiją arba į Rusijos okupuotas Ukrainos teritorijas. Kyjivo duomenimis, į Rusiją priverstinai buvo perkelti 20 tūkst. ukrainiečių vaikų.

„Nuo 2022 m. vasario Rusijos Federacija nevykdo Ukrainos piliečių deportacijų“, – JT komitetui sakė Rusijos darbo ir socialinės apsaugos viceministras Aleksejus Vovčenka.

Aštuoniolika nepriklausomų ekspertų komisija tiria Rusijos duomenis, tai reguliarus patikrinimas, taikomas visoms šalims. „Rusijos Federacija priėmė kiek daugiau nei tris milijonus Ukrainos gyventojų, daugelis jų buvo vaikai“, – per posėdį sakė Maskvos delegacijos vadovas A. Vovčenka. Jis tvirtino, kad dauguma vaikų atvyko su šeimomis arba globėjais, jie buvo apgyvendinti laikinose prieglaudose arba pas gimines. Jis pridūrė, kad dar tikrinami duomenys dėl „daugiau nei 5 tūkst. vaikų“.

Pasak Kyjivo, tik maždaug 400 nuo invazijos pradžios į Rusiją perkeltų vaikų grįžo namo.

2023 m. kovą Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimu – neteisėtu Ukrainos vaikų deportavimu. Tokius pačius kaltinimus TBT iškėlė ir Rusijos prezidento vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai. Rusija nėra TBT narė ir tvirtina, kad V. Putino arešto orderis yra „niekinis“.

„Evakuotų vaikų vietos organizuojamos jų prašymu ir jiems sutikus“, – pernai spalį JT komitetui raštu nurodė Rusija.

A. Vovčenka sakė, kad apie 2 tūkst. vaikų namuose gyvenusių vaikų buvo perkelti į Rusijos Federaciją iš rytinių Donecko ir Luhansko sričių. Jas Kremlius neteisėtai aneksavo ir dabar laiko Rusijos teritorija. Šiuos vaikus „lydėjo pensionatų, kuriuose jie anksčiau gyveno, direktoriai ir darbuotojai“, sakė Rusijos ministro pavaduotojas ir pridūrė, kad „anksčiau jų būklė ar sveikata ne itin rūpėjo Ukrainos valdžiai“.

Atsakydamas į komiteto klausimus, A. Vovčenka pareiškė, kad nėra žinoma, kiek rusų vaikų neteko Ukrainoje kariavusių tėvų.

Gairės: JT, karas Ukrainoje, Rusija, neigė deportuojanti ukrainiečių vaikus, Aleksejus Vovčenka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS