K. Kosačiovas: Rusija turi pasiūlyti savo sąlygas dėl grįžimo į G-8 | KaunoDiena.lt

K. KOSAČIOVAS: RUSIJA TURI PASIŪLYTI SAVO SĄLYGAS DĖL GRĮŽIMO Į G-8

  • 8

Rusija turi iškelti savo sąlygas dėl grįžimo į pasaulio galingųjų valstybių klubą, o ne pulti į euforiją dėl šios ekcentriškos JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) idėjos, penktadienį pareiškė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

„Esu įsitikinęs, kad mums nereikia pulti prie kiekvienos replikos apie „būtų neblogai grąžinti Rusiją, jei ji...“ ir t.t., o pasiūlyti savo sąlygas dėl grįžimo: sankcijų atšaukimas ir pagarba interesams. Kitaip tai bus betikslis laiko švaistymas dėl eilinių vakariečių ambicijų ir garbės vaikymosi“, – penktadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė K. Kosačiovas.

Jis „ryžtingai siūlo nepulti į euforiją dėl eilinio žodinio prezidento Trumpo „zigzago“ apie tikslingumą sugrąžinti Rusiją į Didžiojo aštuoneto formatą“.

„Pirmiausia, pats D. Trumpas dabar atrodo labiau kaip ekcentrikas, o ne bendros G-8 nuomonės išreiškėjas. Ir pati jo idėja dėl Rusijos (sugrąžinimo) gali būti jo banalus „nedidelis kerštas“ kitiems susitikimo dalyviams, grasinusiems priimti bendrą pareiškimą be jo (dalyvavimo)“, – pareiškė valdžios pareigūnas.

Antra, D. Trumpas niekuo nerizikuoja, nes kitos G-7 šalys, pavyzdžiui, Kanada, jau pareiškė, kad nepritaria Rusijos sugrąžinimui į galingųjų valstybių klubą, sako K. Kosačiovas.

„Trečia, ir svarbiausia, jis iš esmės pasakė akivaizdų dalyką: Rusija daug reikalingesnė „Aštuonetui“ negu „Aštuonetas“ – Rusijai“, – mano pareigūnas.

„Anksčiau išvarytos Rusijos atsiradimas“ šiame klube „padėtų kuriam laikui pamiršti apie nesutarimus dabartinio „Septyneto“ viduje (o jie – vis labiau pastebimi)“, pridūrė jis.

Dėl šios priežasties, pasak jo, Rusijos sugrįžimas daugeliu atžvilgių išgelbėtų G-7.

Vis dėlto K. Kosačiovas pabrėžė, jog „Rusija tikrai neturi tokios svajonės, kaip, pavyzdžiui, Ukrainos valdžia – kuo dažniau „rodytis“ šalia turtingiausiųjų ir įtakingiausiųjų“.

„Reikia kalbėti kaip lygiems su lygiais ir iš esmės, o visa kita – žaidimai žodžiais“, – sakė jis.

Išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Kanadoje vykstantį G-7 viršūnių susitikimą D. Trumpas anksčiau penktadienį pareiškė, jog sprendimas pašalinti Rusiją iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių grupės, priimtas po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, turėtų būti atšauktas.

„Buvau didžiausias Rusijos košmaras, – pareiškė JAV vadovas. – Vis dėlto Rusija turėtų būti šiame susitikime.“

„Kodėl rengiame susitikimą, jei jame nedalyvauja Rusija?“ – klausė D. Trumpas.

„Sakyčiau, kad spręsti jiems patiems, tačiau Rusija turi būti susitikime, ji turi jame dalyvauti“, – pareiškė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Kanados valdžia D. Trumpo siūlymui grąžinti Rusiją į galingųjų valstybių klubą nepritaria, pranešė Kanados televizija CBC, remdamasi šaltiniais Otavoje.

„Su padėtimi susipažinęs šaltinis pareiškė,.. kad Kanada nerems siūlymo grąžinti Rusiją į G-7, kol Maskva kontroliuos Krymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šios televizijos korespondentė Katie Simpson (Keiti Simpson).

Tuo tarpu naujasis Italijos premjeras pareiškė remiantis D. Trumpo pasiūlymą.

„Sutinku su prezidentu Donaldu Trumpu: Rusija turi būti grąžinta į G-8. Tai atitinka visų mūsų interesą“, – „Twitter“ paskelbė Giuseppe Conte (Džiuzepė Kontė).

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo ruožtu pasisakė už dabartinę G-7 sudėtį.

„Girdėjau daug spėlionių, tačiau septynetas yra laimingas skaičius, bent jau mūsų kultūroje“, – per spaudos konferenciją G-7 susitikime D. Trumpo pareiškimus komentavo D. Tuskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Rimtautas

Padorūs žmonės iš G-7 kažin ar norės bendrauti su žmogumi, kuris meluoja, sukčiauja ir grobia. Jiems tas būtų negarbė.

Vitalija

Anonimas, kuris viešai keikiasi, manau, yra labai neišsiauklėjęs, nemalonus tipelis. Jis net nesupranta, kad po tų jo keiksmažodžių žmonės žiūrės į jį kaip smirdantį...

Ričas

Nedaučka", kuris rašinėja apie Snorą, marš į smėlio dėžę!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS