Kaip pasaulis mini Tarptautinę moters dieną | KaunoDiena.lt

KAIP PASAULIS MINI TARPTAUTINĘ MOTERS DIENĄ

  • 0

Eisenos, protestai, streikai ir mokymai: žmonės visame pasaulyje aktyviai mini Tarptautinę moters dieną ir ragina imtis veiksmų dėl lygių teisių užtikrinimo.

Štai kai kurie renginiai:

Moterų ir moterims rengiami streikai

Ispanijoje daugybė moterų penktadienį prisijungė prie streiko už lygybę. Masinėje protesto akcijoje dalyvavo daugybės sričių atstovės – nuo vienuolių iki žurnalisčių ir net Madrido merė Manuela Carmena (Manuela Karmena).

Ispanijai ruošiantis balandį vyksiantiems parlamento rinkimams, moterų teisės tapo aktualiu klausimu tiek kairiosioms, tiek dešiniosioms politinėms jėgoms – visos jos stengiasi parodyti, kad prisideda prie kovos su nelygybe.

Protestai prieš Duterte seksizmą

Maniloje maždaug 4 tūkst. demonstrančių surengė eitynes, skanduodamos šūkius prieš filipiniečių prezidentą Rodrigo Duterte (Rodrigą Dutertę), kuris ne kartą yra juokavęs apie žaginimą, o pernai prisipažino, kad paauglystėje nepadoriai grabinėjo šeimos tarnaitę.

Nors patarėjai nesureikšmino jo „juokų“, aktyvistai smerkia valstybės vadovo „moterims nepakančius“ pareiškimus ir pavadino juos „nepriimtinais“. Jie taip pat atkreipė dėmesį į statistiką, rodančią, kad R. Duterte atėjus į valdžią išžaginimų šalyje padaugėjo 153 proc. palyginti su ankstesnio dešimtmečio duomenimis.

Ši statistika liudija, kad Filipinuose kas valandą išžaginama viena moteris ar vaikas, taigi, penktadienį mėginta informuoti visuomenę apie smurtą dėl lyties surengus aukų dėvėtų drabužių parodą „Neaiškink man, kaip rengtis“.

Gėlės mamoms ir žmonoms

Tarptautinę moters dieną, kuri Šiaurės Korėjoje minima kaip valstybinė šventė, Pchenjane įsikūrusi 5-oji gėlių parduotuvė pardavinėjo gėles nuolatiniam klientų srautui; jie pirko gėles žmonoms, motinoms ir antrosioms pusėms.

Šiaurės Korėjos įkūrėjas Kim Il Sungas (Kim Ir Senas) yra pasakęs, kad „mūsų šalyje moterys atsakingos už vieną iš revoliucijos ratų“.

Jo požiūris atsispindi šiaurės korėjiečių žodyne, kuriame kaip pavyzdžiai pateikiamos tokios frazės: „Jei moterys nepalieka savo namų ir nedalyvauja darbuose ir visuomeniniame gyvenime, jos negali prisidėti prie revoliucijos“.

„Taika gimsta iš moters“

Popiežius Pranciškus penktadienį pavadino moteris taikos šaltiniu ir gyrė jų indėlį kuriant pasaulį, „kuris gali būti visų namais“.

„Iš moters gimsta taika, ji kyla iš motinų švelnumo ir yra jo atgaivinama, – kalbėjo pontifikas. – Taigi, svajonė apie taiką tampa realybe, kai pažiūrime į moteris... Jei svajojame apie taiką ateityje, mums reikia suteikti erdvės moterims.“

Prancūzijoje premija apdovanota Kamerūno aktyvistė

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį įteikė pirmąjį Simone Veil (Simon Vel) apdovanojimą kamerūnietei – Aissai Doumarai Ngatansou (Aisai Dumarai Ngatansu), savo gimtojoje šalyje vadovaujančiai vienai asociacijai, teikiančiai pagalbą išžaginimo ir prievartinės santuokos aukoms.

Kamerūnietei įteikta 100 tūkst. eurų vertės premija.

A. Doumara Ngatansou paskyrė savo apdovanojimą „visoms smurtą ir prievartinę santuoką išgyvenusioms moterims, visoms toms, kurios pabėgo nuo „Boko Haram“ – Nigerijos šiaurės vakaruose ir kaimyninėse šalyse veikiančio islamistų judėjimo.

E. Macronas gyrė A. Doumarą Ngatansou už „daugiau kaip 20 metų atsidavimo tarnybai moterims, kartais atliekamai tylint, kartais nepritariant kitiems“.

Portugalijoje gedima nužudytų moterų

Portugalijoje ketvirtadienį buvo paskelbta gedulo diena prisiminti nužudytas moteris. Šalyje iki pusės stiebo buvo nuleistos vėliavos, o ministrai šeiminio smurto aukas pagerbė tylos minute.

Pernai 28 moteris nužudė jų partneriai arba buvę partneriai, praneša moterų teisių grupės. Žiniasklaida pranešė, kad šiemet dėl šeiminio smurto mirė jau 12 moterų.

„Smurtas privalo liautis, ir tai yra kolektyvinis iššūkis kiekvienai visuomenei ir kiekvienam iš mūsų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Portugalijos premjeras Antonio Costa (Antoniju Košta).

Stambule policija prieš moteris panaudojo ašarines dujas

Tuo metu Stambulo policija penktadienį panaudojo ašarines dujas prieš tūkstančius moterų, Tarptautinės moters dienos proga protestavusių miesto centre, nepaisydamos policijos draudimo organizuoti tokias akcijas.

Policininkai taip pat išvaikė daugybę violetinius perukus bei kaukes dėvėjusių demonstrančių, susirinkusių prie miesto pagrindinės parduotuvių Istiklalo gatvės pradžios, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

JT: vyrai turėtų daugiau dirbti namie

Jungtinių Tautų Tarptautinė darbo organizacija savo ataskaitoje pareiškė, kad iš visų faktorių, trukdančių lygybei darbo rinkoje, didžiausias yra sunki našta, kurią patiria namais turinčios rūpintis moterys. Dokumente sakoma, kad situacija greičiau keisis tik tokiu atveju, jei vyrai prisiims daug daugiau neatlygintinų darbų namuose.

„Per pastaruosius 20 metų laikas, kurį moterys praleidžia neatlygintinai besirūpindamos namais, smarkiai sumažėjo, o vyrų – padidėjo vos aštuoniomis minutėmis per dieną“, – sakė JT organizacijos atstovė Manuela Tomei.

Visame pasaulyje moterys vidutiniškai dirba namų ruošos darbus keturias valandas ir 25 minutes, o vyrai – tik valandą ir 23 minutes.

„Nesubalansuotas darbų pasidalijimas namuose tarp moterų ir vyrų yra vienas nekintamiausių lyčių nelygybės bruožų“, – tvirtinama ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS