Kaip ukrainiečių vaikai išvežami į Baltarusiją ir kas už tai atsakingas? | KaunoDiena.lt

KAIP UKRAINIEČIŲ VAIKAI IŠVEŽAMI Į BALTARUSIJĄ IR KAS UŽ TAI ATSAKINGAS?

  • 0

Daugiau nei 2 tūkst. vaikų iš okupuotų Ukrainos teritorijų buvo išvežti į Minską, kur vėliau buvo išskirstyti į specialias stovyklas, skelbiama UNIAN.

Kaip praneša „The Wall Street Journal“, mažieji ukrainiečiai į Baltarusijos sostinę buvo nugabenti geležinkeliu, o į stovyklas vežami futbolo komandos „Shakhtar Soligorsk“ autobusais. Ji priklauso „Belaruskali“ generaliniam direktoriui Ivanui Golovaty.

Kaip žinia, „Belaruskali“ taikomos JAV ir Europos Sąjungos sankcijos. Įmonė yra didžiausia mokesčių mokėtoja Baltarusijoje. „Belaruskali“ išleido milijonus dolerių, kad nuo 2022 metų pavasario iš Ukrainos į Dubravos stovyklą nuvežtų septynias grupes po 310 vaikų. Oficialiuose dokumentuose teigiama, jog vaikai ten neva sportuoja ir gerina sveikatą.

Žurnalistai išsiaiškino, kad stovykla priėmė 1 tūkst. 50 vaikų iki penkiolikos metų iš Donbaso. Rusijos opozicijos teigimu, vaikai, tarp kurių yra ir 200 našlaičių, buvo išvežti iš penkiolikos okupuotų Ukrainos miestų. Baltarusijos vyriausybė tiesiogiai finansuoja dalį šių pastangų.

Ukraina jau nustatė apie 20 tūkst. į Rusiją ištremtų ukrainiečių vaikų vardus. Iš viso okupuotose Ukrainos žemėse buvo apie 700 tūkst. nepilnamečių.

Rusijos Federacijos vaiko teisių komisarė Maria Lvova-Belova pripažino, kad buvo ištremta 4,8 mln. ukrainiečių, įskaitant 700 tūkst. vaikų.  Vėliau paaiškėjo, kad mažiausiai 2 tūkst. vaikų atsidūrė Baltarusijos teritorijoje, o Aleksandro Lukašenkos artimieji dalyvavo ukrainiečių vaikų grobime.

Kovo viduryje Hagos Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė arešto orderį M. Lvovai-Belovai ir Vladimirui Putinui dėl neteisėtos ukrainiečių vaikų deportacijos.

A. Lukašenka neseniai paskelbė, kad padės rusų okupantams pagrobti ukrainiečių vaikus iš dalies Rytų Ukrainos.

Gairės: karas Ukrainoje, ukrainiečių vaikai, deportacija, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS